Baden (tidligere tysk delstat)

Artikkelstart

Baden er et landskap i det sørvestlige Tyskland som tidligere var et fyrstedømme, men som i dag er en del av den tyske delstaten Baden-Württemberg.

Faktaboks

Uttale
bˈaden

Tidligere var Baden en egen stat i Tyskland, med et areal på 15 077 kvadratkilometer. Hovedstaden var Karlsruhe. I 1952 ble Baden og nabostaten Württemberg slått sammen til delstaten Baden-Württemberg.

Historie

Middelalder og tidlig moderne tid

Det nåværende Baden var under romersk herredømme på 100-tallet, men germanske stammer (alemannere, senere frankere) ble snart herrer i landet.

Fyrstedømmet Baden ble bygd opp omkring huset Zähringens slektsgods. Fra 1535 var det delt i et «øvre» markgrevskap (Baden-Baden) og et «nedre» (fra 1565 Baden-Durlach). Begge ble lutherske etter reformasjonen, men Baden-Baden vendte tilbake til katolisismen. Fra 1771 kom grevskapene på én hånd igjen under Karl Fredrik.

1800-tallet

Baden stilte seg på Napoleons side i krigen mot Østerrike i 1805. Et resultat av dette var at landområdet ble utvidet og staten fikk rang av storhertugdømme. Etterfølgeren Karl løste seg fra Frankrike i tide, og Baden kom heldig fra nyordningen etter Napoleons fall.

I 1818 fikk Baden en ganske liberal grunnlov, og ble i 1830-årene noe av et liberalt sentrum i Tyskland. Februarrevolusjonen (i Tyskland marsrevolusjonen) i 1848 fant sine mest energiske tilhengere i Baden, og republikanske reisninger under F. Hecker og G. von Struve lot seg ikke knekke før prøyssiske tropper grep inn i mai–juni 1849. Storhertug Fredrik 1 (1856–1907) ble også en ledende talsmann for liberale og nasjonale ideer.

Baden tok først parti for Østerrike i krigen mot Preussen i 1866 (tysk-østerrikske krig), men deltok siden i felttoget mot Frankrike i 1870–1871 (tysk-franske krig) og gikk inn i det tyske riket da dette ble samlet til ett rike i 1871. Under kulturkampen nådde brytningen mellom regjeringen og den katolske kirken et høydepunkt. Frie valg ble innført i 1904, og en blokk av frisinnete, nasjonalliberale og sosialdemokrater kom til makten.

1900-tallet

Som grenseland ble Baden sterkt skadet i første verdenskrig. Ved det tyske sammenbruddet i 1918 abdiserte storhertug Fredrik 2, og sosialdemokraten Geiss dannet koalisjonsregjering i den nye republikken Baden. Omveltningen gikk for seg i fred og orden. Sentrum og sosialistene ble de sterkeste partiene. Hanau-distriktet (Kehl-Bühl like overfor Strasbourg) var okkupert av Frankrike til 1930.

Adolf Hitlers ensretting (Gleichschaltung) ble gjennomført i Baden i mars 1933, og selvstyret falt bort.

Etter andre verdenskrig ble Baden delt av grensen mellom den amerikanske og den franske okkupasjonssonen. Etter en folkeavstemning i 1952 ble Baden og nabostaten Württemberg slått sammen til delstaten Baden-Württemberg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg