Johann Tserclaes von Tilly

Faktaboks

Johann Tserclaes von Tilly

Johann Tserclaes, greve av Tilly

Uttale
tˈili
Født
februar 1559, Tilly, Brabant, De spanske Nederlandene (nå i Belgia)
Død
30. april 1632, Ingolstadt, Bayern, Det tysk-romerske riket (nå i Tyskland)

Johann Tserclaes von Tilly. Kobberstikk etter maleri av A. van Dyck. Utsnitt.

Johann Tserclaes von Tilly
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Johann Tserclaes von Tilly var en tysk offiser, mest kjent for sin rolle som militær leder for den katolske liga under trettiårskrigen.

Tilly ble født i Brabant, oppdratt av jesuittene, og fikk sine første militære erfaringer i 1580-årene på spansk side under general Farnese i den nederlandske frihetskrigen. I 1594 tok han tjeneste hos den tyske keiser Rudolf 2 i kampen mot tyrkerne. Hertugen av Bayern gav ham i 1610 i oppdrag å reorganisere den bayerske hær, som under trettiårskrigen på grunn av sin effektivitet dannet grunnstammen i den katolske ligas hær, under Tillys ledelse.

I 1620 slo Tilly ned det tsjekkiske opprøret i slaget på Hvite Berg utenfor Praha, og i 1626 slo han den dansk-norske kong Christian 4 i slaget ved Lutter am Barenberge, og erobret Jylland. Tilly ble i 1630 øverstkommanderende også for de keiserlige styrkene, som før hadde vært ledet av Albrecht von Wallenstein. Tillys viktigste oppgave ble nå å stanse den svenske fremrykningen under Gustav Adolf. Han håpet å gjøre Magdeburg til sitt viktigste støttepunkt i denne kampen, men gjorde den feil å plyndre og brenne byen etter at den var erobret, noe som gav svenskene gode kort på hånden. Han ble slått av svenskene ved Breitenfeld i 1631 og dødelig såret i slaget ved Lech i 1632.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg