Faktaboks

Johann Tserclaes von Tilly

Johann Tserclaes, greve av Tilly

Uttale
tˈili
Født
februar 1559, Tilly, Brabant, De spanske Nederlandene (nå i Belgia)
Død
30. april 1632, Ingolstadt, Bayern, Det tysk-romerske riket (nå i Tyskland)
Johann Tserclaes von Tilly

Johann Tserclaes von Tilly. Kobberstikk etter maleri av A. van Dyck. Utsnitt.

Johann Tserclaes von Tilly
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Johann Tserclaes von Tilly var en tysk offiser, mest kjent for sin rolle som militær leder for den katolske liga under trettiårskrigen.

Tilly ble født i Brabant, oppdratt av jesuittene, og fikk sine første militære erfaringer i 1580-årene på spansk side under general Farnese i den nederlandske frihetskrigen. I 1594 tok han tjeneste hos den tyske keiser Rudolf 2 i kampen mot tyrkerne. Hertugen av Bayern gav ham i 1610 i oppdrag å reorganisere den bayerske hær, som under trettiårskrigen på grunn av sin effektivitet dannet grunnstammen i den katolske ligas hær, under Tillys ledelse.

I 1620 slo Tilly ned det tsjekkiske opprøret i slaget på Hvite Berg utenfor Praha, og i 1626 slo han den dansk-norske kong Christian 4 i slaget ved Lutter am Barenberge, og erobret Jylland. Tilly ble i 1630 øverstkommanderende også for de keiserlige styrkene, som før hadde vært ledet av Albrecht von Wallenstein. Tillys viktigste oppgave ble nå å stanse den svenske fremrykningen under Gustav Adolf. Han håpet å gjøre Magdeburg til sitt viktigste støttepunkt i denne kampen, men gjorde den feil å plyndre og brenne byen etter at den var erobret, noe som gav svenskene gode kort på hånden. Han ble slått av svenskene ved Breitenfeld i 1631 og dødelig såret i slaget ved Lech i 1632.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg