Faktaboks

Også kjent som

Fransk: Limbourg

Uttale
lˈimburx
Tongeren
Landskap ved Tongeren, lengst sør i provinsen.

Limburg er en provins i nordøstlige Belgia, i regionen Flandern, vest for elven Maas. Hovedstad er Hasselt. Provinsen hadde 874 048 innbyggere i 2019 og har et areal på 2427 kvadratkilometer. Limburg består av 33 kommuner.

Limburg består av en nordlig, flat del med sandjord og heder, og et sydlig, mer bølget område med god landbruksjord og fruktdyrking. I vesteuropeisk sammenheng er Limburg et forholdsvis ruralt område med mindre byer og mange små og mellomstore bedrifter.

Næringsliv

Kullgruvedrift var en svært viktig næringsvei på 1900-tallet, men er opphørte på 1960-tallet. Opphøret førte til sosiale problemer og stor arbeidsledighet og mange innbyggere måtte finne seg arbeid i andre deler av landet. Kullgruvedriften la likevel grunnlaget for en rekke sekundærindustrier og de gamle kullgruveanleggene har blitt omformet til forsknings- og vitenskapsparker. Området Haspengouw sør i Limburg er Belgias største fruktområde, her dyrkes mer enn halvparten av all frukt i Belgia.

Historie

Limburg. En gammel vindmølle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Provinsen er stort sett identisk med det tidligere grevskapet Loon, som i 1366 gikk til fyrstbispedømmet Liège. Etter den franske okkupasjon i 1794 og innlemmelse i Frankrike dannet Limburg, sammen med nederlandsk Limburg, departementet Nedre Maas. Etter Napoleons fall i 1814 og Nederlandenes gjenforening i 1815 fortsatte departementet som en nederlandsk provins. Etter Nederlandenes nye deling i 1830 og etter fredsavtalen med den nye staten Belgia ble Limburg i 1839 delt etter de nåværende grenser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg