Limburg (provins i Belgia)

Limburg. En gammel vindmølle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Limburg er en provins i nordøstlige Belgia, i regionen Flandern, vest for elven Maas. Hovedstad er Hasselt. Provinsen hadde 874 048 innbyggere i 2019 og har et areal på 2427 kvadratkilometer. Limburg består av 33 kommuner.

Faktaboks

Uttale
lˈimburx
Også kjent som

Fransk: Limbourg

Limburg består av en nordlig, flat del med sandjord og heder, og et sydlig, mer bølget område med god landbruksjord og fruktdyrking. I vesteuropeisk sammenheng er Limburg et forholdsvis ruralt område med mindre byer og mange små og mellomstore bedrifter.

Næringsliv

Kullgruvedrift var en svært viktig næringsvei på 1900-tallet, men er opphørte på 1960-tallet. Opphøret førte til sosiale problemer og stor arbeidsledighet og mange innbyggere måtte finne seg arbeid i andre deler av landet. Kullgruvedriften la likevel grunnlaget for en rekke sekundærindustrier og de gamle kullgruveanleggene har blitt omformet til forsknings- og vitenskapsparker. Området Haspengouw sør i Limburg er Belgias største fruktområde, her dyrkes mer enn halvparten av all frukt i Belgia.

Historie

Provinsen er stort sett identisk med det tidligere grevskapet Loon, som i 1366 gikk til fyrstbispedømmet Liège. Etter den franske okkupasjon i 1794 og innlemmelse i Frankrike dannet Limburg, sammen med nederlandsk Limburg, departementet Nedre Maas. Etter Napoleons fall i 1814 og Nederlandenes gjenforening i 1815 fortsatte departementet som en nederlandsk provins. Etter Nederlandenes nye deling i 1830 og etter fredsavtalen med den nye staten Belgia ble Limburg i 1839 delt etter de nåværende grenser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg