Faktaboks

Også kjent som

Båjal (nordsamisk)

Uttale

pˈaiala

Etymologi

etter familienavnet Pajainen (av finsk paja 'smie')

Tärendö
Bifurkasjon. Her kommer Tärendöälven fra høyre inn i Kalixälven. Den 50 km lange Tärendöälven er en avgrening fra nabovassdraget Torneälven.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Kengis
Kengis bruk ved Torneälven. Her lå Sveriges nordligste jernverk.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Pajala er en kommune i Lappland i Sverige, Norrbottens län, grenser i øst til Finland. Kommunen har et areal på hele 7916 kvadratkilometer med 5900 innbyggere (2024).

Pajala har store områder granskog og furuskog med stort innslag av myr. Torneälven og Kalixälven er kommunens to store vassdrag. Mellom disse er en bifurkasjon, ved at vann forlater Torneälven ved Junosuando og renner inn i Kalixälven ved Tärendö.

Siden 1960-årene har kommunen hatt en betydelig nedgang i folketallet. Næringslivet domineres av jord- og skogbruk og noe mindre industri, blant annet trevare-, verksted- og næringsmiddelindustri.

Kommunesenteret Pajala (2010 innbyggere i 2021) ved Torneälven er kjent for sitt årlige marked i juni. Her finnes også et museum viet presten Lars Levi Læstadius, som levde og virket i Pajala fra 1849 til sin død i 1861.

Ved Torneälven, 7 kilometer nedenfor kommunesenteret, ligger herregården tilhørende Kengis bruk, Sveriges nordligste jernverk, som ble anlagt på 1600-tallet. Driften opphørte på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg