Pajala

Bifurkasjon. Her kommer Tärendöälven fra høyre inn i Kalixälven. Den 50 km lange Tärendöälven er en avgrening fra nabovassdraget Torneälven.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Kengis bruk ved Torneälven. Her lå Sveriges nordligste jernverk.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Pajala er en kommune i Lappland i Sverige, Norrbottens län, grenser i øst til Finland. Kommunen har et areal på hele 7916 kvadratkilometer med 6050 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale

p'ajala

Pajala har store områder gran- og furuskog med stort innslag av myr. Torneälven og Kalixälven er kommunens to store vassdrag. Mellom disse er en bifurkasjon, ved at vann forlater Torneälven ved Junosuando og renner inn i Kalixälven ved Tärendö.

Siden 1960-årene har kommunen hatt en betydelig nedgang i folketallet. Næringslivet domineres av jord- og skogbruk og noe mindre industri, blant annet trevare-, verksted- og næringsmiddelindustri.

Kommunesenteret Pajala (2040 innbyggere i 2016) ved Torneälven er kjent for sitt årlige marked i juni. Her finnes også et museum viet presten Lars Levi Læstadius, som levde og virket i Pajala fra 1849 til sin død i 1861.

Ved Torneälven, 7 kilometer nedenfor kommunesenteret, ligger herregården tilhørende Kengis bruk, Sveriges nordligste jernverk, som ble anlagt på 1600-tallet. Driften opphørte på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg