Kvinne- og mannsbunad fra Haltdalen
.

Kvinnebunaden fra Haltdalen er å regne som en variant av kvinnebunaden fra Røros, siden Haltdalen tradisjonelt er felles draktområde med Røros. Det tydeligste skillet mellom Røros og Haltdalen er at trøya fra Haltdalen slutter ved livlinja. Bunaden bygger på bevart draktmateriale og annet kildemateriale og viser et bilde av draktskikken i området i tida 1860–1870.

Faktaboks

Bunaden er utarbeidet av Haltdalen Bondekvinnelag i samarbeid med Rørosdraktstuggu. Den er utarbeidet etter Bunad- og folkedraktrådets prinsipper for rekonstruksjon og arbeidet har foregått i samarbeid med rådet, sjøl om bunaden ikke er ført fram til endelig uttalelse. Som variant av kvinnebunaden fra Røros bidrar den til å synliggjøre nyansene i den tradisjonelle draktskikken, men sett isolert viser den ikke et like stort mangfold som kvinnebunaden fra Røros.

Draktdeler

Trøye

Kvinnebunad fra Haltdalen
.

Det lokale navnet er kufte, og det som skiller denne fra trøya de på Røros kaller spensel, er at kufta slutter ved livlinja. Ellers har den skinkeerm og ettersittende bol. Den lukkes foran med skjulte hekter. Kufta lages i mørkeblått klede.

Stakk

Fasongen på stakken er den samme som for kvinnebunaden fra Røros. Stoffet er i ull, med rutemønster i rødt og lilla. Det er kopiert etter et vestestoff, men det var vanlig at slike stoff ble brukt i både mannsvester og kvinnestakker i andre halvdel av 1800-tallet.

Skjorte

Det hører en serk med til denne bunaden. Den er i hvitt lin med brodert monogram og årstall i rød stjernesøm ved halssplitten foran. Den har også hvitsømermelinningene.

Forkle

Det brukes ulike stoffvarianter til forkle til bunaden. De er i silke eller blanding av ull og silke, med ulike mønstre og farger som passer inn i fargespekteret fra andre halvdel av 1800-tallet. Forkleet har samme fasong som til kvinnebunaden fra Røros. Unge jenter bruker gjerne lysere farger enn eldre.

Lomme

Det brukes lomme i svart ullstoff med flerfarget ullgarnbroderi på framstykket. Lommelåsen er i messing, og fasongen er kopiert etter en gammel lås som er ved Rørosmuseet, og som ligner en gammel lås fra Haltdalen.

Hodeplagg

Kvinnebunad fra Haltdalen

Lua for ugifte har mønstret stoff i flere farger, og sløyfa i nakken er rød, akkurat som på Røros.

Kvinnebunad fra Haltdalen
Av .
Kvinnebunad fra Haltdalen

Hukkubandet for ugifte er farget.

Kvinnebunad fra Haltdalen
Av .

Tradisjonelt følger hodeplagget i Haltdalen samme inndeling som på Røros, og dette er videreført i bunaden. Lua er ei ørhuve med knyting under haka. Ugifte har mønstret lue med rød dusk i nakken og flerfarget hukkuband i lyse farger. Gifte har svart lue med svart dusk og hukkuband.

Tørkle

Rundt halsen brukes et mangefarget silketørkle med frynser. Disse fins i mange farger og mønstre, og unge jenter bruker gjerne lysere farger enn voksne kvinner.

Understakk og strømper

Det er kopiert en understakk i stripet halvull i fargene rødt, brunt og ubleiket. Den har kappe nederst som er rynket til stakken. En annen variant er i bomullsstoff. Strømpene skal være i flammefarget ullgarn i rødt og hvitt og holdes oppe av flerfargede strømpeband.

Metall

Noen bruker ei gammel sølje i serken. Lommelåsen er i messing og er kopiert etter en gammel lås.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg