strømper

Strikkede ullstrømper
Av .
Kvinne med nylonstrømpe, 1958
Av .
Barnesokker i bomull og nylon
Av .
Strømper, bomull
Strømper, bomull
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Strømper er et stramtsittende klesplagg for fot og legg.

Strømpenes utseende har skiftet med moten, og farger, dekorasjoner og fasonger har variert. For kvinner har strømpebukser, lansert i midten av 1960-årene, overtatt størstedelen av markedet. Bomull, ull og silke var tidligere de mest brukte materialene, senere er kunstsilke, nylon og elastan blitt vanlig.

Historie

Strømpeliknende klesplagg har vært i bruk i forskjellig form opp gjennom tidene. I Norden er det bevart fotkluter fra bronsealderen, bensvøp fra jernalderen og stunthoser uten fot fra middelalderen. Det vi i dag kaller strømper, med legg og fot i ett, har også forekommet i Norden i middelalderen. De eldste av typen er sydd av ulltøy og ble funnet i Frankrike. De dateres til 1. eller 2. århundre.

I løpet av 1500-tallet ble strikkede strømper stadig vanligere i Europa. Slike ble importert til Norge fra Færøyene i 1560-årene, og antagelig laget her hjemme før slutten av århundret. I 1589 ble den mekaniske strømpestrikkemaskinen oppfunnet av engelskmannen William Lee, men det tok lang tid før den kunne konkurrere med håndstrikkerne.

I 1920-årene kom kvinnestrømper av kunstsilke, i 1940-årene av nylon, og fra 1980-årene har den elastiske fiberen lycra vært mye brukt.

Sokker er en kortere variant av strømpene og rekker til ankel eller midt på leggen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg