Haltdalen nye kirke fra 1881, sammen med stavkirka. Foto ca 1881.

Haltdalen er et sogn, en tettbebyggelse og en tidligere kommune i Gauldalen i Trøndelag, i dag en del av Holtålen kommune.

Sognet

Sognet ligger ved riksveg 30 og Rørosbanen, med tettbebyggelsen 270 moh. Gaula renner gjennom Haltdalen fra sørøst mot nordvest. På begge sider ligger fjellområder på 700–1200 moh. Både Gauldalen og sidedalene er sterkt nedskåret og har bratte skoglier.

I sognet ligger Haltdalen kirke fra 1881 og Aunegrenda kapell fra 1952. Her stod Haltdalen stavkirke som ble flyttet til Sverresborg folkemuseum i 1937.

Kommunen

Haltdalen kommune ble opprettet 1855 da den daværende Holtålen kommune ble delt i Holtålen (navnet endret i 1937 til Haltdalen) og Ålen kommuner.

Haltdalen og Ålen ble 1972 igjen slått sammen til Holtålen kommune.

Haltdalen var ved sammenslåingen 509 km2 i utstrekning, tilsvarende 42 prosent av arealet i dagens kommune. De 778 innbyggerne ved sammenslåingen utgjorde 29 prosent av den nye kommunens folketall.

Navnet

Navnet blir i Norsk stadnamnleksikon knyttet til elva Holta (siden 1995 skrevet Holda), med en viss tvil. Holda er ei sideelv til Gaula fra nord. Den renner ut i Gaula et par kilometer nedenfor kirka.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg