Kvinnebunad fra Balsfjord
/Husfliden Tromsø.
Kvinnebunad fra Balsfjord
/Husfliden Tromsø.

Kvinnebunaden fra Balsfjord har utgangspunkt i noen bevarte draktplagg og beskrivelser av eldre draktskikk, men framstår likevel som en fritt komponert bunad. Den ble lansert i 1979.

Faktaboks

Draktdeler

Liv

Utgangspunktet for livet er et kjoleliv i rød fløyel, fra Malangseidet. Bunadlivet lages i dag i ulike fargenyanser av rød ulldamask, men de første livene ble lagd i fløyel. Livet lukkes foran med skjulte hekter og ei sølvspenne nederst samt ei sølje øverst.

Stakk

En beskrivelse av eldre draktskikk hentet fra bygdeboka for Balsfjord dannet grunnlaget for stakken. Den lages i toskaftvevd, svart ullstoff og har tittekant av svart fløyelsband. Stakken er foldelagt foran og har et rynkeparti bak.

Skjorte

Det brukes ei vanlig bunadsskjorte i hvitt lin til bunaden, med broderier som har utgangspunkt i bevarte broderier fra Selnes. Motivene er brodert på halskrage, bærestykke, brystparti, øverst på ermene og på håndlinningene. Skjorta lukkes med knappesølje i halsen og mansjettknapper i ermene.

Forkle

Bunadforkleet er også i hvitt lin, med flerfargede broderier nederst. Tidligere ble broderiene utført med ullgarn, men nå brukes moulinégarn samt hvitt lingarn til grunnsøm. Nederst har forkleet en heklet bord. Forkleet er inspirert av et fotografi fra Storsteinsund.

Lomme

Det er løslomme til bunaden, i sort klede, kantet med fløyelsband. Lomma har broderi med motiv fra forkleet og sølvfarget lås.

Hodeplagg

Det er utarbeidet både skaut og lue til bunaden. Skautet er i hvitt lin og har samme broderimotiv som på forkleet, brodert på snippen bak og kantet med hullsøm. Det brettes i snipp, legges over hodet og knytes under snippen bak. Skautet er for gifte kvinner, mens ugifte bruker lue. Lua er i svart klede, og den har broderier langs framkanten. Lua knytes med silkeband under haka.

Ytterplagg

Bunaden har trøye i svart klede, med sjalskrage kantet med smale fløyelsband. Trøya lukkes med tre sølvknapper. Utgangspunktet for trøya er ei bevart trøye etter Amalie Kollnes (1880–1962) fra Storbukt.

Metall

Smykkene til bunaden er utarbeidet av Målselv sølvsmie og har utgangspunkt i helleristninger på Tennes. Det består av knappesølje, sølje, knapper og mansjettknapper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg