Detalj av broderi, Gudbrandsdalen festbunad. Grunnsøm i gulltråd.
Detalj av broderi, kvinnebunad fra Gudbrandsdalen, grunnsøm i ulltråd
Detalj av broderi, Gudbrandsdalen festbunad. Grunnsøm i gulltråd.

Grunnsøm er en broderiteknikk som brukes for å dekke flater, men som likevel lar bunnstoffet skinne gjennom. Utgangspunktet er et rutenett som ligger oppå stoffet, enten kvadratisk eller rektangulært avhengig av det endelige mønsteret. Stingene som utgjør rutenettet er bare festet i motivets ytterkant og sys ned med sting som danner et gjentagende mønster. Disse stingene går gjennom bunnstoffet og holder rutenettet på plass. En form for grunnsøm, kniplingssøm, ligger løst oppå bunnstoffet. Her sys også rutenettet først men motivet skal smettes inn i nettet og baksiden blir dermed helt blank.

Grunnsøm sys alltid i en broderiramme for å holde lengden på stingene riktig og unngå at stoffet drar seg.

Teknikken finnes i flere folkedraktområder i Norge og er særlig utbredt på Østlandet hvor den benyttes både i bunader og skjorter. Det er bevart flere importerte silkebroderier fra 1700-tallet som har dannet grunnlag for norske broderier i ull og lin som var lettere tilgjengelig i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg