Callao

Real Felipe, Callao
Festningsverket Real Felipe ble bygget under kolonitiden, og er i dag et militærmuseum.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Callao er en by i Peru ved Stillehavet, 12 kilometer vest Limas sentrum. Byen har 994 494 innbyggere (INEI, 2017) og inngår i dag i hovedstadens storbyområde.

Faktaboks

Uttale
kajˈaå

Callao tjener som havn for Lima, og en av de beste havnene langs landets lange kystlinje. Havnen ligger beskyttet av øya San Lorenzo (marinebase), og har lange moloer, tørrdokker og skipsverft. En større olje- og malmhavn ble åpnet i 1969. Utførsel av mineraler, metaller, fiskemel og fiskeolje; innførsel av korn, maskiner og tømmer. Industrien omfatter skipsverft, støperier, fiske, fiskemel- og hermetikkindustri, slaktehus og bryggerier.

Historie

Callao ble anlagt i 1537, og var snart sentrum for handelen med Spania. I 1746 ble hele byen lagt i grus av jordskjelv og flodbølger. Festningsverket Real Felipe ble reist på 1700-tallet for å beskytte hovedstaden mot pirater og kapere. Spania oppga Callao i 1826, hvorpå chilenerne besatte byen under salpeterkrigen i 1881. Den gjenoppbygde byen fikk igjen store skader ved jordskjelv i 1940. Kon-Tiki-ekspedisjonen (1947) over Stillehavet begynte her.

Stadig forbedring av havneanleggene har gjort at Callao har beholdt sin posisjon som landets viktigste havn. Da Lima flyttet sin viktigste flyplass til Callao i 1962 (Jorge Chávez internasjonale lufthavn), ble Callao også senter for landets flytrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg