Kon-Tiki er en film fra 2012 om Thor Heyerdahls verdensberømte ferd over Stillehavetbalsaflåten Kon-Tiki. Norge er blant en håndfull land som gikk sammen om å lage den to timer lange historiske dramatiseringen. Filmens regissørmakkere Joachim Rønning og Espen Sandberg er norske. Det samme gjelder flesteparten av de sentrale skuespillerne, inkludert Pål Sverre Hagen og Agnes Kittelsen som ekteparet Heyerdahl. Selv om suksessen var stor og inkluderte en Oscar-nominasjon, fikk Kon-Tiki også kritikk for feilaktige framstillinger.

Ikke en dokumentarfilm

I motsetning til dokumentaren Kon-Tiki fra 1950 er Kon-Tiki fra 2012 en dramatisering. Regissørene fikk særlig kritikk for framstillingen av ekspedisjonsmedlemmet Herman Watzinger. En jurist beskrev det som «et karakterdrap» (se ekstern lenke til NRK for utdyping).

Nominert til Oscar

Filmen er en av de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie. Da den kom ut, var den også den dyreste norske filmen noen sinne. Ved utdelingen i 2013 var det femte gang en norsk film var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Prisen gikk til Michael Hanekes Amour («Kjærlighet»).

Flest norske skuespillere

De fem andre som utgjorde besetningen på Kon-Tiki var:

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg