Kon-Tiki-ekspedisjonen var en forskningsekspedisjon som den norske etnografen Thor Heyerdahl startet 28. april 1947 fra Callao i Peru. Reisen foregikk med en seilførende balsaflåte som fikk navnet Kon-Tiki (etter en inka-solgud). Flåten ble bygd som en nøyaktig kopi av inkaenes balsaflåter.

Heyerdahl hadde en hypotese om at det måtte ha foregått en kulturoverføring fra Sør-Amerika til Polynesia før Columbus' tid. Hensikten med ferden var å vise at urbefolkningen i søramerika kunne nådd Polynesia med sine flåter, noe man tidligere hadde ment var umulig. Med seg på ekspedisjonen hadde Heyerdahl fem andre: Herman Watzinger, Knut Magne Haugland, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og den svenske etnografen Bengt Emmerik Danielsson.

Kon-Tiki drev med vind og strøm over Stillehavet. Underveis ble det drevet forskjellige undersøkelser, og etter en reise på 8000 km strandet flåten 7. august på Raroiarevet, Tuamotu. Herfra ble flåten brakt til Tahiti, og senere til Oslo (Kon-Tiki Museet). En dokumentarfilm om ekspedisjonen fikk Oscarpris i 1951. Joachim Rønning og Espen Sandbergs nye versjon av Kon-Tiki (2012), ble nominert til Oscar.

Kon-Tiki Museet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.