Winchester (by)

Artikkelstart

Winchester er en by og kommune i Storbritannia, England, og administrasjonssenter i Hampshire fylke, 20 kilometer nordøst for Southampton. Byen hadde 45 184 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens kommunen hadde 116 595 innbyggere og et areal på 661 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
wˈintʃistə

Byen har bare hatt beskjeden vekst i moderne tid, og er et viktig marked for jordbruksprodukter. Etter at Winchester ble administrasjonssenter i fylket, har antallet offentlige arbeidsplasser økt betraktelig, samtidig som turisme og reiseliv har vokst.

Byen har en rekke flotte byggverk fra ulike perioder, men bybildet domineres av den praktfulle gotiske katedralen; Englands lengste katedral. Den ble påbegynt 1079 i normannisk stil og innviet 1093. Katedralen ble fra midten av 1300-tallet til 1500-tallet ombygd, hovedsakelig i gotisk stil. Winchester College er Englands eldste public school og ble grunnlagt 1382.

Historie

Winchester, kelternes Caer Went, romernes Venta Belgarum, ble i 519 hovedstad i Wessex og i 676 bispesete. Her residerte Alfred den store, Knud den mektige og Vilhelm 1 Erobreren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg