Faktaboks

Winchester
Uttale
wˈintʃistə

Winchester er en by og kommune i Storbritannia, England, og administrasjonssenter i Hampshire fylke, 20 kilometer nordøst for Southampton. Byen hadde 45 184 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens kommunen hadde 116 595 innbyggere og et areal på 661 kvadratkilometer.

Byen har bare hatt beskjeden vekst i moderne tid, og er et viktig marked for jordbruksprodukter. Etter at Winchester ble administrasjonssenter i fylket, har antallet offentlige arbeidsplasser økt betraktelig, samtidig som turisme og reiseliv har vokst.

Byen har en rekke flotte byggverk fra ulike perioder, men bybildet domineres av den praktfulle gotiske katedralen; Englands lengste katedral. Den ble påbegynt 1079 i normannisk stil og innviet 1093. Katedralen ble fra midten av 1300-tallet til 1500-tallet ombygd, hovedsakelig i gotisk stil. Winchester College er Englands eldste public school og ble grunnlagt 1382.

Historie

Winchester, kelternes Caer Went, romernes Venta Belgarum, ble i 519 hovedstad i Wessex og i 676 bispesete. Her residerte Alfred den store, Knud den mektige og Vilhelm 1 Erobreren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg