Faktaboks

Kurisches Haff
Den kuriske bukten, Den kuriske lagunen russisk Kurskij Saliv litauisk Kuršiu Marios
Uttale
kˈurisches haff

Kurisches Haff er en strandsjø ved kysten av det tidligere Øst-Preussen, som ligger innenfor Russlands (Kaliningrad fylke) og Litauens territorier. Strandsjøen er skilt fra Østersjøen ved en smal, 98 kilometer lang sandtange (engelsk Curonian Spit, tysk Kurische Nehrung, russisk Kurskaja Kosa). Kurisches Haff, som har et samlet areal på 1619 kvadratkilometer, har utløp til Østersjøen gjennom et sund på cirka 500 meter ved Klaipeda. Sundet er grunt og lite farbar. Elva Nemunas, som i Litauen har en lengde på 359 kilometer, renner ut i denne strandsjøen.

Det drives fiske i Kurisches Haff.

De nordligste 52 kilometer av sandtungen er en del av Litauen. Resten av sandtungen tilhører Russland. Sandtangen er en nasjonalpark i både Litauen og Russland og ble i 2000 oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Smiltynė på nordspissen av sandtangen er en bydel i Klaipeda. Det er fergeforbindelse mellom fastlandet og Smiltynė, hvor det er et sjøfartsmuseum og et akvarium. I den litauiske landsbyen Nida like ved grensen til Kaliningrad er det et museum viet Thomas Mann. Nida er et populært utfartssted.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg