Faktaboks

Karlshamn
Grunnlagt
1664
Karlshamn
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0
Mörrumsån
Mörrumsån flyter gjennom et rikt jordbrukslandskap.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Karlshamn er en by og en kommune i Blekinge i Sverige, ved Mieåns utløp i Østersjøen. Den er en viktig handels- og sjøfartsby, med en av landets mest moderne havner.

Byen

Karlshamn ligger 45 kilometer vest for Karlskrona og har 20 200 innbyggere (2020). Byen er regelmessig regulert og har atskillige gamle bygninger fra 1600-tallet. Havneplassen Bodekull ble i 1664 tildelt byprivilegier av Karl 10. Gustav og i 1666 omdøpt til Karlshamn.

Kommunen

Karlshamn kommune har et areal på 491 kvadratkilometer og 32 200 innbyggere (2022). Innenfor skjærgårdskysten i sør ligger et platålandskap med markerte sprekkedaler i retning nord–sør.

Kommunen har allsidig industri, med blant annet produksjon av sprit (mest kjent for fremstilling av punsj), sanitærutstyr, elektrisk og elektronisk utstyr og sportsfiskeutstyr (ABU Garcia). Det finnes et stort varmekraftverk. Større tettsteder foruten kommunesenteret er Mörrum og Svängsta, begge ved Mörrumsån. Mörrum er et industristed, blant annet med produksjon av sanitærporselen ved Ifö Sanitär AB. Her finnes også et fiskerimuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg