Karlshamn er en by i Blekinge i Sverige, ved Mieåns utløp i Østersjøen, 45 km vest for Karlskrona; 20 112 innbyggere (2016). Den er en viktig handels- og sjøfartsby, med en av landets mest moderne havner.

Byen er regelmessig regulert og har atskillige gamle bygninger fra 1600-tallet. Havneplassen Bodekull ble i 1664 tildelt byprivilegier av Karl 10 Gustav og i 1666 omdøpt til Karlshamn.

Karlshamn kommune har et areal på 491 km2 og 32 130 innbyggere (2017). Innenfor skjærgårdskysten i sør ligger et platålandskap med markerte sprekkedaler i retning nord–sør.

Kommunen har allsidig industri, med blant annet produksjon av sprit (mest kjent for fremstilling av punsj), sanitærutstyr, elektrisk og elektronisk utstyr og sportsfiskeutstyr (ABU Garcia). Det finnes et stort varmekraftverk. Større tettsteder foruten kommunesenteret er Mörrum (3944 innbyggere) og Svängsta (1951 innbyggere), begge ved Mörrumsån. Mörrum er et industrissted, blant annet med produksjon av sanitærporselen ved Ifö Sanitär AB. Her finnes også et fiskerimuseum.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.