Memel-området

Memel-området, område i Litauen, en smal landstrimmel nord for nedre Nemunas (Memel), omkring byen Klaipėda, ca. 2500 km2.

Faktaboks

også kjent som:
tysk Memelland
litauisk Klaipedos Kraštas

Var før den første verdenskrig en del av Øst-Preussen. I selve byen bodde det flest tyskere, i distriktet omkring flest litauere. Etter krigen gjorde Litauen krav på området. Ved Versailles-freden 1919 måtte Tyskland avstå området, men uten noen avgjørelse om hvem som skulle ha det. Det ble fra februar 1920 stilt under fransk militær administrasjon.

Da en internasjonal arbeidsgruppe så ut til å ville gjøre Memel til en fristat, gikk i januar 1923 litauiske «frivillige» over grensen og tok kontrollen over Memel. Den litauiske anneksjonen ble godkjent ved en avtale i Paris i mai 1924 (Memel-konvensjonen) under betingelse av at Memel-området fikk autonom status. Klaipėda ble offisielt navn på byen. Forholdet mellom Litauen og memeltyskerne var ofte spent, og under Hitler gjorde Tyskland krav på området gjennom et ultimatum i mars 1939. Litauen gav etter, og Memel ble tysk til slutten av den annen verdenskrig, da det igjen ble overført til Litauen, som var en del av Sovjetunionen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg