Memel-området

Kart over Litauen med Memel-området markert i oransje.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Memel-området er et område i Litauen, en smal landstrimmel nord for nedre Nemunas, omkring byen Klaipeda. Området har et areal på cirka 2500 kvadratkilometer.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Memelland
litauisk Klaipedos Kraštas

Historikk

Memel-området var før første verdenskrig en del av Øst-Preussen. I selve byen bodde det flest tyskere, i distriktet omkring flest litauere. Etter krigen gjorde Litauen krav på området. Ved Versailles-traktaten i 1919 måtte Tyskland avstå området, men uten noen avgjørelse om hvem som skulle ha det. Området ble fra februar 1920 stilt under fransk militær administrasjon.

Da en internasjonal arbeidsgruppe så ut til å ville gjøre Memel til en fristat, gikk litauiske «frivillige» over grensen i januar 1923 og tok kontrollen over Memel. Den litauiske anneksjonen ble godkjent ved en avtale i Paris i mai 1924 (Memel-konvensjonen) under betingelse av at Memel-området fikk autonom status. Klaipeda ble offisielt navn på byen. Forholdet mellom Litauen og memeltyskerne var ofte spent, og under Hitler gjorde Tyskland krav på området gjennom et ultimatum i mars 1939. Litauen ga etter, og Memel ble tysk til slutten av andre verdenskrig, da det igjen ble overført til Litauen, som var en del av Sovjetunionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg