Kirill Kondrasjin

Faktaboks

Kirill Kondrasjin

Kirill Petrovitsj Kondrasjin, Кири́лл Петро́вич Кондра́шин

Uttale
kondrˈasjin
Født
6. mars 1914, Moskva, Russland
Død
7. mars 1981, Amsterdam, Nederland
Kirill Kondrasjin, 1979
Av /Nederlands nasjonalarkiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kirill Kondrasjin var en russisk dirigent, en av de mest profilerte i sin generasjon, kjent som sjefdirigent for Moskva Filharmoniske Orkester og som gjestedirigent i Europa og USA.

Kondrasjin kom på kant med Sovjet-myndighetene og var bosatt i Nederland fra 1978.

Bakgrunn og utdannelse

Kondrasjin ble født i Moskva. Familien hadde flere orkestermusikere, og Kondrasjin skal allerede som 14-åring ha bestemt seg for å bli dirigent. Han var elev på konservatoriet i Moskva i 1931–1936 hvor han hadde dirigenten Boris Khaikin som lærer.

Paralellt med studiene ledet Kondrasjin orkesteret ved Ungdomsteateret i Moskva i 1931–1934 og fra 1934 ved Opera Studio-teateret som Konstantin Stanislavskij ledet. I 1938 ble han engasjert ved Malij-teateret i Leningrad, nåværende St. Petersburg.

Karriere

Kondrasjins karriere begynte for alvor da han i 1943 ble fast kapellmester ved Bolsjoj. Han ledet forestillinger her til 1956.

Under den første Tsjajkovskij-konkurransen for pianister i Moskva i 1958 var han dirigent for førsteprisvinneren, amerikaneren Van Cliburn. Cliburns seier fikk stor internasjonal oppmerksomhet i den kalde krigens tid. Kondrasjin fikk derfor lede konserter og plateinnspillinger i USA med Cliburn som solist og han ble dermed den første russiske dirigenten som gjestet USA etter andre verdenskrig.

Kondrasjin var 1960–1975 sjefdirigent for Moskva Filharmoniske Orkester. Med dette orkesteret uroppførte Kondrasjin i 1961 Dmitrij Sjostakovitsj’ kontroversielle 4. symfoni, hvis planlagte førsteoppførelse i 1936 ble avlyst av myndighetene etter at komponistens radikale stil var blitt offisielt fordømt. Kondrasjin ledet også uroppførelsen av Sjostakovitsj’ 13. symfoni «Babi Jar», etter at Jevgenij Mravinskij hadde sagt fra seg oppdraget.

Kondrasjin gjestet flere symfoniorkestre i Europa og USA. Han var gjestedirigent ved Oslo-Filharmonien i 1963–1974, oftest med et større russisk verk som del av programmet og med norske solister som Arve Tellefsen, Liv Glaser og Eva Knardahl.

I 1968 gjennomførte Kondrasjin og Moskva Filharmoniske Orkester et gjestespill ved Festspillene i Bergen.

I 1978 hoppet Kondrasjin av i Nederland hvor han ble innvilget politisk asyl. I hjemlandet ble alle hans plateinnspillinger fjernet fra markedet. Han ble engasjert som annendirigent ved Concertgebouw-orkesteret fra 1979 og fikk også engasjementer ved Wienerfilharmonien og andre ledende orkestre.

Kondrasjin døde plutselig i Amsterdam av hjertesvikt i 1981 mens han dirigerte NDR Sinfonieorchester (i dag NDR Elbphilharmonie Orchester) i et gjestespill.

Innspillinger

Kondrasjins innspillinger av klaverkonserter av Pjotr Tsjajkovskij og Sergej Rachmaninov med Van Cliburn solgte i millionopplag, og har aldri gått ut av salg.

Blant Kondrasjins russiske innspillinger bør nevnes samtlige av Dmitrij Sjostakovitsj’ symfonier. Han gjorde også innspillinger med Concertgebouw-orkesteret og andre orkestre i Vest-Europa. Også en rekke konsertopptak er utgitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg