Kenyanske soldater under Den afrikanske unions operasjoner i Somalia i 2012
/AU-UN IST PHOTO.

Kenya har frivillig militærtjeneste. De samlede styrketall for Kenyas væpnede styrker er 24 100 aktivt personell. I tillegg kommer 5000 halvmilitære politistyrker. Kenya har forsvars- og sikkerhetspolitiske avtaler med Storbritannia, som inkluderer en britisk enhet i landet for trening av kenyanske styrker. Landet har også forsvarspolitiske bånd med USA.

Hæren

Hæren har en personellstyrke på 20 000 aktivt personell. Materiell inkluderer 78 stridsvogner av typen Vickers Mk 3, 84 oppklaringsvogner og 200 pansrede personellkjøretøy. I tillegg har hæren tungt artilleri, luftvernartilleri og 42 helikoptre.

Flyvåpenet

Flyvåpenet har en personellstyrke på 2500 aktivt personell. Materiell omfatter 21 jagerfly av typen F-5 Tiger II, 16 transportfly, 33 treningsfly, hvorav elleve S-312 Tucano som også kan brukes som lette angrepsfly, og 34 helikoptre, hvorav tre kamphelikoptre av typen AH-1 Cobra.

Marinen

Marinen har en personellstyrke på 1600 aktivt personell, inkludert 120 marinesoldater, syv patruljefartøy, to landgangsfartøy, og to logistikk- og hjelpefartøy.

Internasjonale operasjoner

Kenyanske soldater i Somalia under Den afrikanske unions operasjoner i 2015
AMISOM Public Information.

Kenya deltok i 2022 i Den afrikanske unions operasjon i Somalia (ATMIS) med tre infanteribataljoner (4000 personell).

Kenya deltok også i FN-operasjonen i Den demokratiske republikken Kongo (MONUSCO) med 264 personell (ett infanterikompani), og med et mindre antall personell i FN-operasjonene i Den sentralafrikanske republikk (MINUSCA), Libanon (UNIFIL), Mali (MINUSMA), Somalia (UNSOS), Sudan (UNISFA) og Sør-Sudan (UNMISS).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The International Institute of Strategic Studies (IISS) (2023). The Military Balance 2023

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg