United Nations Interim Security Force for Abyei (UNISFA) er FNs fredsstyrke til det konfliktfylte Abyei-området på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan. Den ble etablert i juni 2011, forut for Sør-Sudans selvstendighet i juli samme år.

Faktaboks

Også kjent som

UNISFA

FNs sikkerhetsråd besluttet gjennom resolusjon nr. 1990 (2011) å sette inn en midlertidig militær styrke etter at Sudans regjering og myndighetene i det da autonome Sør-Sudan inngikk en avtale om å demilitarisere Abyei, et område begge land gjorde krav på.

UNISFA ble opprettet med en autorisert styrke på inntil 4200 militært personell, som ble stilt av Etiopia. Innsettingen skjedde i en periode med tiltagende spenning i området, blant annet etter at elementer fra det sørsudanske forsvaret angrep enheter fra FN-styrken UNMIS i Abyei i mai 2011. Både Sudan og Sør-Sudan sto bak gjentatte brudd på fredsavtalen.

UNISFA, så vel som UNMISS i Sør-Sudan, ble etablert for å etterfølge UNMIS, som opererte i både den nordlige og sørlige del av Sudan. Sudan ønsket ikke en FN-styrke utplassert på sin side av grensen etter Sør-Sudans selvstendighet. UNISFA ble derfor etablert som en egen operasjon begrenset til Abyei.

Norge bidro med et mindre antall personell til UNISFA i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg