United Nations Interim Security Force for Abyei

Artikkelstart

United Nations Interim Security Force for Abyei, UNISFA, FNs fredsstyrke til det konfliktfylte Abyei-området på grensen mellom Sudan og Sør-Sudan, etablert i juni 2011, forut for Sør-Sudans selvstendighet i juli samme år.

Faktaboks

Også kjent som

UNISFA

FNs sikkerhetsråd besluttet, gjennom resolusjon nr. 1990 (2011) å sette inn en midlertidig militær styrke etter at Sudans regjering og myndighetene i det autonome Sør-Sudan inngikk en avtale om å demilitarisere Abyei, og la styrker fra Etiopia overvåke området, som begge land har gjort krav på. UNISFA ble opprettet med en autorisert styrke på inntil 4200 militært personell, som ble stilt av Etiopia. Innsettingen skjedde i en periode med tiltagende spenning i området, blant annet etter at elementer fra det sørsudanske forsvaret angrep enheter fra FN-styrken UNMIS i Abyei i mai 2011. Både Sudan og Sør-Sudan sto bak gjentatte brudd på fredsavtalen.

UNISFA, så vel som UNMISS i Sør-Sudan, ble etablert for å etterfølge UNMIS, som opererte i både nord og sør. Sudan ønsket etter Sør-Sudans løsrivelse ikke utplassering av en FN-styrke på sin side av grensen, ifm. den sørlige landsdelens selvstendighet. UNISFA ble derfor etablert som en egen operasjon begrenset til Abyei.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg