MONUSCO er FNs fredsstyrke i DR Kongo, etablert 2010 til erstatning for MONUC, med hovedoppdrag å bidra til stabilisering av situasjonen i det konfliktfylte Kongo, med hovedvekt på den østlige del av landet, særlig de to Kivu-provinsene og Orientale-provinsen.Til oppdraget hører også å bidra til sikkerhetssektorreform, og å styrke Kongos egne institusjoner og kapasiteter, vesentlig innen forsvar, politi og justisvesen.

MONUSCO har i hovedsak overtatt oppdragene til forgjengeren MONUC, med særlig vekt på å beskytte sivile, ikke minst med tanke på seksualisert vold mot kvinner, samt generell støtte til myndighetene i disses fredsbestrebelser.

MONUSCO er en flerdimensjonal fredsstøtteoperasjon, hvor den militære styrken ledes av en øverstkommanderende med hovedkvarter i Kinshasa. Den autoriserte styrken er på vel 22.000 personer, hvorav 20 575 militære, inkludert 760 observatører. Politistyrker inngår også.

Vel 50 land stiller styrkebidrag, deriblant Norge, som siden starten har hatt en rådgiver innen sikkerhetssektorreform ved hovedkvarteret. MONUSCO er vesentlig utgruppert i Øst-Kongo, og opererer sammen med Kongos regjeringsstyrker. I øvrige deler av landet er det sivile komponenter som løser oppdrag, særlig knyttet til menneskerettighetsaspekter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.