MONUSCO

Artikkelstart

MONUSCO er FNs fredsstyrke i DR Kongo, etablert i 2010 til erstatning for MONUC.

Faktaboks

Også kjent som

Mission de l'Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo

Oppdrag

Styrkens hovedoppdrag er å bidra til stabilisering av situasjonen i det konfliktfylte landet, med hovedvekt på den østlige delen, særlig de to Kivu-provinsene og Orientale-provinsen. Til oppdraget hører også å bidra til sikkerhetssektorreform, og å styrke Kongos egne institusjoner og kapasiteter, vesentlig innen forsvar, politi og justisvesen.

MONUSCO har i hovedsak overtatt oppdragene til forgjengeren MONUC, med særlig vekt på å beskytte sivile, ikke minst med tanke på seksualisert vold mot kvinner, samt generell støtte til myndighetene i disses fredsbestrebelser.

Styrke

MONUSCO er en flerdimensjonal fredsstøtteoperasjon, hvor den militære styrken ledes av en øverstkommanderende med hovedkvarter i Kinshasa. Den autoriserte styrken er på vel 22 000 personer, hvorav vel 13 000 militære. Politielementer inngår også. Norge deltok i 2010–2013 med rådgivere innen sikkerhetssektorreform ved hovedkvarteret.

MONUSCO er vesentlig utgruppert i Øst-Kongo, og opererer sammen med Kongos regjeringsstyrker. I øvrige deler av landet er det sivile komponenter som løser oppdrag, særlig knyttet til menneskerettighetsaspekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg