Kenyas politiske system

Kenya er en republikk i Øst-Afrika, som har vært et selvstendig land siden 1964, styrt etter en forfatning av 1963, sist revidert i 2001.

Forfatning og politisk system

Etter forfatningen er Kenya en utpreget enhetsstat, med et presidentielt styresett. Presidenten velges i allmenne valg for fem år og er både statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende. Presidenten utnevner visepresident og de øvrige regjeringsmedlemmer. Såvel president som regjeringsmedlemmer skal ha sete i nasjonalforsamlingen.

Presidenten må være minst 35 år. For å bli valgt til president må en kandidat ha minst 25 prosent av stemmene i minst fem av landets åtte provinser. Det er allmenn stemmerett for alle over 18 år.

Lovgivende makt er formelt lagt til nasjonalforsamlingen, bestående av 224 medlemmer. Av disse er 210 direkte valgte representanter, 12 utpekt av presidenten og to ex officio-representanter, riksadvokaten og forsamlingens president. De to siste har ikke stemmerett. Nasjonalforsamlingen velges for inntil fem år. Den kan imidlertid oppløses når som helst av presidenten. Nasjonalforsamlingen kan oppløse seg selv ved å vedta mistillitsvotum mot presidenten; det skal da holdes nytt valg både på president og til nasjonalforsamling innen 90 dager.

Administrativt er Kenya inndelt i åtte provinser (mkoa), inkludert hovedstadsområdet; disse er igjen inndelt i 69 distrikter (wilaya) og 479 kommuner (taarafa).

Rettsvesen

Kenyansk rett er basert på engelsk common law, afrikansk sedvanerett og på lover gitt av det britiske parlament i kolonitiden og av det kenyanske parlament siden uavhengigheten.

Øverste domstol er Kenyas appellrett, med én president og seks andre dommere. Dommerne er utnevnt av presidenten og kan også avsettes av ham. Videre er det en overrett med til sammen 20 dommere, som fungerer både som førsteinstansrett og som appellrett i sivile og strafferettslige saker. Endelig er det «residerende» magistratretter (med nasjonal jurisdiksjon) og distriktsmagistratretter (med lokal jurisdiksjon); de dømmer i mindre saker.

For å dømme i saker som gjelder islamsk rett er det egne kadhi's-retter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg