United Nations Mission in the Republic of South Sudan

Artikkelstart

United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) er FNs fredsstøttende operasjon i Sør-Sudan, etablert i 2011. UNMISS ble til som en følge av Sør-Sudans selvstendighet 9. juli 2011, da landet – etter en lengre frigjøringskrig, med påfølgende fredsprosess og folkeavstemning basert på fredsavtalen i 2005 – valgte å bryte ut av Sudan. UNMISS er en direkte etterfølger av en tilsvarende operasjon i Sudan, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etablert 2005 for å støtte gjennomføring av fredsavtalen.

Operasjon

UNMISS er en flerdimensjonal, integrert operasjon, det vil si med både politiske og militære oppgaver, og sivile så vel som militære komponenter inngår i styrken. Den tidligere norske utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble 8. juli 2011 utnevnt til operasjonens sjef, og bekledde denne stillingen til 7. juli 2014, da hun ble etterfulgt av Ellen Margrethe Løj fra Danmark.

UNMISS' hovedoppgave er å bistå Sør-Sudans myndigheter i å konsolidere freden blant annet gjennom konfliktforebyggende tiltak og beskyttelse av sivile, herunder statsbygging, med oppbygging av en justissektor, og støtte til fremme av og overholdelse av menneskerettighetene. Operasjonen skal videre støtte FNs innsats for å fremme økonomisk utvikling i Sør-Sudan.

Opprinnelig autorisert styrke var på inntil 7000 soldater og 900 politikonstabler. Som følge av kamphandlingene som brøt ut mellom regjeringshæren og grupper i opposisjon til president Salva Kiir i desember 2013, vedtok FNs sikkerhetsråd en nær fordobling av styrken, til 12 500 soldater og 1323 politikonstabler. Ved utgangen av 2018 hadde UNMISS en samlet styrke på nærmere 20 000, hvorav 14 000 soldater og cirka 1800 politikonstabler.

Norges bidrag

Norge har bidratt med militært personell til UNMISS fra operasjonens etablering, først ved overføring av personell fra UNMIS. Styrkebidraget besto i utgangspunktet av et mindre antall (11) stabs- og liaisonoffiserer. Norge bidro også med polititjenestemenn. Norge avslo derimot en forespørsel fra FN om å stille en infanteribataljon.

Ved utgangen av 2018 besto det norske styrkebidraget av 89 personer; dels ved hovedkvarteret i Juba, dels ved dens sektorhovedkvarter, og med liaisonoffiserer flere steder i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg