United Nations Mission in the Republic of South Sudan

United Nations Mission in the Republic of South Sudan, fork. UMISS, FNs fredsstøttende operasjon i Sør-Sudan, etablert 2011. UNMISS ble til som en følge av Sør-Sudans selvstendighet 9. juli 2011, da landet – etter en lengre frigjøringskrig, med påfølgende fredsprosess og folkeavstemning, basert på fredsavtalen i 2005 – valgte å bryte ut av Sudan. Den nye FN-styrken er en direkte etterfølger av en tilsvarende operasjon i Sudan, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etablert 2005 for å støtte gjennomføring av fredsavtalen.

UNMISS er en flerdimensjonal, integrert operasjon, dvs. med både politiske og militære oppgaver, og sivile så vel som militære komponenter inngår i styrken. Den tidligere norske utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble 8. juli 2011 utnevnt til operasjonens sjef, og bekledde denne stillingen til 7. juli 2014, da hun ble etterfulgt av Ellen Margrethe Løj fra Danmark.

UNMISS' hovedoppgave er å bistå Sør-Sudans myndigheter i å konsolidere freden bl.a. gjennom konfliktforebyggende tiltak og beskyttelse av sivile, herunder statsbygging, med oppbygging av en justissektor, og støtte til fremme av og overholdelse av menneskerettighetene. Operasjonen skal videre støtte FNs innsats for å fremme økonomisk utvikling i Sør-Sudan.

Norge bidro med militært personell til UNMISS fra operasjonens etablering, ved overføring av personell fra UNMIS. Styrkebidraget besto i utgangspunktet av et mindre antall (11) stabs- og liaisonoffiserer. Dette ble i 2013 økt til 18. Norge bidro også med polititjenestemenn. Norge avslo derimot en forespørsel fra FN om å stille en infanteribataljon.

Opprinnelig autorisert styrke var på inntil 7000 soldater og 900 politi. Som følge av kamphandlingene som brøt ut mellom regjeringshæren og grupper i opposisjon til president Salva Kiir i desember 2013, vedtok FNs sikkerhetsråd julaften en nær fordobling av styrken, til 12 500 soldater og 1323 politi. Medio 2014 besto UNMISS av ca. 11 400 uniformert personell.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.