Oberst Petter Lindqvist
Norsk personell har deltatt i UNMISS siden oppstarten i 2011, blant annet med stabsoffiserer ved hovedkvarteret i Juba; her ved stabssjef, oberst Petter Lindqvist.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

United Nations Mission in the Republic of South Sudan (UNMISS) er FNs fredsstøttende operasjon i Sør-Sudan.

Faktaboks

Også kjent som

UNMISS

UNMISS ble etablert i 2011 som en følge av Sør-Sudans selvstendighet 9. juli 2011, da landet brøt ut av Sudan etter en lengre frigjøringskrig, med påfølgende fredsprosess og folkeavstemning basert på en fredsavtal i 2005.

UNMISS er en direkte etterfølger av en tilsvarende operasjon i Sudan, United Nations Mission in Sudan (UNMIS), etablert 2005 for å støtte gjennomføring av fredsavtalen.

Operasjon

UNMISS er en flerdimensjonal, integrert operasjon, det vil si med både politiske og militære oppgaver, og sivile så vel som militære komponenter inngår i styrken. Den tidligere norske utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson ble 8. juli 2011 utnevnt til operasjonens sjef, og bekledde denne stillingen til 7. juli 2014.

UNMISS' hovedoppgave var å bistå Sør-Sudans myndigheter i å konsolidere freden blant annet gjennom konfliktforebyggende tiltak og beskyttelse av sivile, herunder statsbygging, med oppbygging av en justissektor, og støtte til fremme av og overholdelse av menneskerettighetene. Operasjonen skulle videre støtte FNs innsats for å fremme økonomisk utvikling i Sør-Sudan. Oppgavene ble senere spesifisert til også å bistå til gjennomføring av valg, og utarbeidelse av en grunnlov.

Opprinnelig autorisert styrke var på inntil 7000 soldater og 900 politi. Som følge av kamphandlingene som brøt ut mellom regjeringshæren og grupper i opposisjon til president Salva Kiir i desember 2013, vedtok FNs sikkerhetsråd en nær fordobling av styrken, til 12 500 soldater og 1323 politi. Antallet ble senere ytterligere utvidet, og UNMISS er en av FNs største operasjoner, med en styrke på rundt 18 000, hvorav vel 13 000 militære og circa 1500 politi (2023).

Norges bidrag

Norge har bidratt med militært personell til UNMISS fra operasjonens etablering, først ved overføring av personell fra UNMIS. Styrkebidraget besto i utgangspunktet av et mindre antall (11) stabs- og liaisonoffiserer. Norge bidro også med politi. Norge avslo derimot en forespørsel fra FN om å stille en infanteribataljon.

I 2023 besto det norske styrkebidraget av rundt 50 personer; dels ved hovedkvarteret i Juba, dels med liaisonoffiserer flere steder i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg