Faktaboks

John S. Jamtli

John Sigvart Jamtli

Født
24. april 1982, Mo i Rana
John S. Jamtli
John S. Jamtli

John S. Jamtli er en tegneserieskaper og illustratør fra Mo i Rana, best kjent for å ha skrevet og tegnet Sabotør-serien, actionfylte og virkelighetsnære tegneserier om motstandskamp og sabotasjeaksjoner i Norge under andre verdenskrig.

Bakgrunn og tidlig karriere

Jamtli begynte tidlig å tegne, men det var filmregissør han skulle bli da han utdannet seg ved Nordland kunst- og filmfagskole i Kabelvåg i 2003. Etter endt utdanning jobbet han som journalist for TVNordland og TV-Adressa.

Han debuterte som tegneserieskaper med science fiction-serien Annunaki (2009), skrevet av Håvard S. Johansen, men tilbrakte mest tid i dataspill- og filmbransjen, der han blant annet jobbet med The Sims for EA Games og konsepttegninger til Død snø (2009) og Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013) av Tommy Wirkola. Det var i filmbransjen han begynte å diskutere andre verdenskrig, og det han oppfattet som trange rammer for hvilke historier som var realistisk å filmatisere. Han ble fortalt at det var både upolitisk korrekt og tabu å lage film om folk som den kommunistiske motstandshelten Asbjørn Sunde og Gestapo-agenten og krigsforbryteren Henry Rinnan.

Gjennombrudd med Sabotør

I 2022 ble «Sabotør» gjenutgitt med nytt omslag på Strand forlag.
I 2022 ble «Sabotør» gjenutgitt med nytt omslag på Strand forlag.
Av /Strand forlag.

I tegneserien Sabotør (2018) fikk Jamtli utløp for sin interesse for andre verdenskrigs mindre kjente helter og skurker. Den ble beskrevet som «en røverhistorie fra krigsårene» på omslaget, der flere historier ble satt sammen i en ny sammenheng. Asbjørn Sunde og Osvaldgruppen var helter, Henry Rinnan var skurken, og i tillegg flettet Jamtli inn flere historiske hendelser og historier hans egen bestefar hadde fortalt. «70 prosent var historisk korrekt, det var en historie som kunne ha skjedd», oppsummerte han.

Der første album var en «røverhistorie», satset Jamtli på sakprosa i oppfølgerne, en balansegang mellom generell sakprosa og historisk dramatisering.

Sabotør: Operasjon muskedunder (2019) handlet om sprengingen av kraftverket i Glomfjorden natt til 21. september 1942, der det blant annet ble produsert aluminium til tyske krigsfly. Ni briter, en kanadier og to nordmenn fra Kompani Linge var med på aksjonen, og tegneserien lener seg på den overlevende Sverre Granlunds opplevelser.

Denne ble fulgt av Sabotør: I skyggen av Tirpitz (2021), der Torstein Raaby frontet en motstandsgruppe som siktet seg inn mot datidens største krigssskip, slagskipet Tirpitz. Sabotør: Tungtvannsaksjonen (2023) handler om de mest kjente norske sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig. Den lå 16 uker på bestselgerlisten, og er trykt i et samlet opplag på 12.000 eksemplarer. Samme år ble de fire første albumene i serien utgitt i en samleboks, samtidig som Jamtli begynte arbeidet med det femte albumet, Grenselos, som handler om Astrid Linerud som viste flyktninger veien til svenskegrensen i Hattfjelldalen da hun bare var åtte år gammel.

Sabotør-tegneseriene er tegnet i en miks av realisme og overdrivelse. Bakgrunner, bygninger og natur legger seg tett opp til virkeligheten, men er befolket av storsnutede mennesker som møter de tallrike actionsekvensene med heftig mimikk. Stilen er inspirert av fransk-belgiske tradisjoner samt kombinasjonen av realisme og karikering som preger den norske tegneserien Krüger & Krogh (fra 2014).

I 2019 fikk Jamtli Pondusprisen for Sabotør og Sabotør: Operasjon Muskedunder.

Andre tegneserier

«Magnus Carlsen og sjakkmorderen» ble kalt Norges første sjakk-krim da den ble utgitt i 2020.
«Magnus Carlsen og sjakkmorderen» ble kalt Norges første sjakk-krim da den ble utgitt i 2020.
Av /Cappelen Damm.

I 2016 gjorde Jamtli og Vegard A. Skogmo om dikterpresten Petter Dass til tegneseriehelt, som kjempet mot hekser og troll i Helgeland. Tegneserieboken Dass besto av flere korte historier, med hjelp fra mange norske tegnere.

Jamtli har også samarbeidet om to tegneserier med forfatteren Aleksander Kirkwood Brown, som begge dikter fritt med kjente nordmenn i hovedrollen.

Norges ninjakommandør: Den sanne historien om Arne Treholt (2019) utspiller seg i det samme fiktive universet som boken Kommandør Arne Treholts Ninjateknikk II: Usynlighet i strid 1978 (2006) og spillefilmen Kommandør Treholt & Ninjatroppen (2010), begge laget av Thomas Cappelen Malling, der Jamtli også bidro med en animert sekvens i sistnevnte.

Denne ble fulgt opp av krimserien Magnus Carlsen og sjakkmorderen (2020), der sjakkmester Magnus Carlsen måtte hjelpe politiet med å avsløre en seriemorder.

Bibliografi

  • Annunaki, med Håvard S. Johansen, Egmont, 2009
  • Dass, med Vegard A. Skogmo med flere, Überpress, 2016
  • Sabotør, Cappelen Damm, 2018
  • Sabotør: Operasjon muskedunder, Cappelen Damm, 2019
  • Norges ninjakommandør: Den sanne historien om Arne Treholt, med Aleksander Kirkwood Brown, Cappelen Damm, 2019
  • Krigere, med Steffen A. Sørum, Cappelen Damm, 2019 (illustrert bok i Leseløve-serien)
  • Magnus Carlsen og sjakkmorderen, med Aleksander Kirkwood Brown, Cappelen Damm, 2019
  • Sabotør: I skyggen av Tirpitz, Strand forlag, 2021
  • Sabotør: Tungtvannsaksjonen, Strand forlag, 2023

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg