Arne Treholt

Faktaboks

Arne Treholt
Født
13. desember 1942
Arne Treholt i 1990 da han arbeidet med en begjæring om gjenopptagelse av straffesaken. Foto: Knut Snare / Aftenposten.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Treholt

Arne Treholt, Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin i Wien i august 1983.

Treholt
Politiet.
Lisens: CC BY 2.0

Arne Treholt, norsk embetsmann og politiker for Arbeiderpartiet. Treholts liv som utradisjonell politiker og diplomat ble avbrutt av en spionsak som rystet Norge, og endte med at Treholt ble dømt for spionasje. Han var den første nordmann som ble dømt for politisk spionasje.

Arne Treholt er født inn i norsk arbeiderbevegelse. Hans far var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og landbruksminister, Thorstein Treholt. Arne Treholt var journalist i Arbeiderbladet fra 1966. Fra 1972 var han politisk sekretær for handels- og sjøfartsministeren (som fra 1973 var Jens Evensen) og han fortsatte som statssekretær for Jens Evensen da han ble havrettsminister fra 1976 til 1978.

Fra 1979 til 1982 var Treholt tilknyttet den norske FN-delegasjonen i New York som ambassaderåd, i 1982 til 1983 var han elev ved Forsvarets høgskole, byråsjef i Utenriksdepartementets presseavdeling fra 1983.

Treholt ble arrestert den 20. januar 1984. I 1985 ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble dømt for å ha avslørt både militære og politiske hemmeligheter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB i perioden 1974–83, og for iraksk etterretning 1981–83. Dommen omfatter også overlevering av hemmeligheter han fikk som elev ved Forsvarets høgskole, der han ble tatt opp med regjeringens godkjennelse, til tross for at sentrale medlemmer av regjeringen Willoch visste at han var mistenkt for spionasje. Dette forholdet var en av årsakene til en omfattende offentlig debatt om Treholt-saken. Den dreide seg dels om hvor alvorlig Treholts forbrytelser egentlig var, dels var det en debatt om norsk etterretningspolitikk og rettspraksis. Treholt har selv hele tiden benektet spionasje, men har innrømmet at han har gitt fra seg graderte dokumenter og mottatt penger.

Treholt ble benådet i 1992 og har siden for det meste vært bosatt i utlandet. Treholt har utgitt flere selvbiografiske bøker: Alene (1985), Avdeling K (1991) og Gråsoner (2004). Treholt har flere ganger forsøkt å få saken sin tatt opp på nytt; dette ble endelig avslått 2008. I 2011 bad Treholt om at saken ble gjenopptatt blant annet fordi nye indisier tydet på at bildebevis i saken var forfalsket. 9. juni 2011 avviste Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker denne begjæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg