Kamala Harris

Faktaboks

Kamala Harris
født:
20. oktober 1964, Oakland, California, USA
Kamala Harris er senator fra California for Det demokratiske partiet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Kamala Harris er en amerikansk jurist og politiker som representerer Det demokratiske partiet. Hun er visepresidentkandidat sammen med demokratenes presidentkandidat Joe Biden til presidentvalget i USA i 2020.

Bakgrunn og yrkesliv

Harris har siden 2016 vært innvalgt til Senatet fra California. Hun var direktevalgt justisminister (attorney general) i California fra 2011 til 2017, og hadde før dette hatt ulike lederstillinger i delstatens påtalemyndigheter siden 1990.

Begge foreldrene er innvandret til USA, faren fra Jamaica og moren fra India. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap og økonomi fra Howard University (1986) og er utdannet jurist fra Hastings College (1989).

Harris har gitt ut bøkene The Truths We Hold: An American Journey (2019) og Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer (2009).

Politisk karriere

Harris forsøkte selv å bli nominert som demokratenes presidentkandidat i 2020 og ble tidlig regnet blant favorittene. Med svak oppslutning i meningsmålingene trakk hun seg i desember 2019, før stemmegivningen var begynt.

Da Joe Biden valgte henne som sin visepresidentkandidat i 2020 ble Harris' opphav trukket frem av støttespillerne som et gjennombrudd for landets minoriteter. Tilhengere til høyre og i sentrum av partiet viser også gjerne til hennes lange praksis som aktor når de omtaler henne som tøff og uredd. Kritikere på venstresiden knytter den samme yrkeserfaringen til den mangeårige overrepresentasjonen av svarte amerikanere i fengslene og anklager henne for å ha medvirket til den.

Harris har ingen entydig posisjon i den økonomiske politikken, men regnes som mer moderat enn partifeller på venstresiden som Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Utenrikspolitisk er hun relativt ubeskrevet fra tiden i Senatet, utover vervet i Senatets etterretningskomité. For et større publikum er hun som senator særlig kjent for pågående utspørring av president Donald Trumps statsråder og dommerkandidater i direktesendte høringer i justiskomiteen, der hun også er medlem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg