Kamala Harris

Faktaboks

Kamala Harris
Født
20. oktober 1964, Oakland, California, USA
Kamala Harris er senator fra California for Det demokratiske partiet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kamala Harris er en amerikansk jurist og politiker som siden 20. januar 2021 er visepresident i USA, under president Joe Biden.

Harris representerer Det demokratiske partiet og er den første kvinnelige visepresidenten i landets historie. Hun var senator fra California fra 2017 til 2021, da hun frasa seg plassen for å tiltre som visepresident.

Bakgrunn og yrkesliv

Hun var direktevalgt justisminister (attorney general) i California fra 2011 til 2017, og hadde før dette hatt ulike lederstillinger i delstatens påtalemyndigheter siden 1990.

Begge foreldrene er innvandret til USA, faren fra Jamaica og moren fra India. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap og økonomi fra Howard University (1986) og er utdannet jurist fra Hastings College (1989).

Siden 2014 har Harris vært gift med advokaten Doug Emhoff, som har to barn fra sitt første ekteskap.

Harris har gitt ut bøkene The Truths We Hold: An American Journey (2019) og Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer (2009).

Politisk karriere

Presidentkandidat Joe Biden (til høyre) og visepresidentkandidat Kamala Harris (til venstre) vant valget over president Donald Trump og visepresident Mike Pence i november 2020. Her er de to på scenen sammen på valgkvelden.
Av /AP/NTB.

Harris forsøkte selv å bli nominert som demokratenes presidentkandidat i 2020 og ble tidlig regnet blant favorittene. Med svak oppslutning i meningsmålingene trakk hun seg i desember 2019, før stemmegivningen var begynt.

Da Joe Biden valgte henne som sin visepresidentkandidat i 2020 ble Harris' opphav trukket frem av støttespillerne som et gjennombrudd for landets minoriteter. Tilhengere til høyre og i sentrum av partiet viste også gjerne til hennes lange praksis som aktor i omtale av henne som tøff og uredd. Kritikere på venstresiden har knyttet den samme yrkeserfaringen til den mangeårige overrepresentasjonen av svarte amerikanere i fengslene og anklager henne for å ha medvirket til den.

Harris har ingen entydig posisjon i den økonomiske politikken, men regnes som mer moderat enn partifeller på venstresiden som Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Utenrikspolitisk var hun relativt ubeskrevet fra tiden før hun ble visepresident, utover vervet i Senatets etterretningskomité.

For et større publikum ble hun som senator særlig kjent for pågående utspørring av president Donald Trumps statsråder og dommerkandidater i direktesendte høringer i justiskomiteen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg