Kamala Harris i Iowa, 2019

Kamala Harris

Faktaboks

Kamala Harris
Født
20. oktober 1964, Oakland, California, USA
Kamala Harris
Kamala Harris er senator fra California for Det demokratiske partiet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Kamala Harris er en amerikansk jurist og politiker som siden 20. januar 2021 er visepresident i USA, under president Joe Biden.

Harris representerer Det demokratiske partiet og er den første kvinnelige visepresidenten i landets historie. Hun var senator fra California fra 2017 til 2021, da hun frasa seg plassen for å tiltre som visepresident.

Bakgrunn og yrkesliv

Hun var direktevalgt justisminister (attorney general) i California fra 2011 til 2017, og hadde før dette hatt ulike lederstillinger i delstatens påtalemyndigheter siden 1990.

Begge foreldrene er innvandret til USA, faren fra Jamaica og moren fra India. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap og økonomi fra Howard University (1986) og er utdannet jurist fra Hastings College (1989).

Siden 2014 har Harris vært gift med advokaten Doug Emhoff, som har to barn fra sitt første ekteskap.

Harris har gitt ut bøkene The Truths We Hold: An American Journey (2019) og Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer (2009).

Politisk karriere

Kamala Harris og Joe Biden
Presidentkandidat Joe Biden (til høyre) og visepresidentkandidat Kamala Harris (til venstre) vant valget over president Donald Trump og visepresident Mike Pence i november 2020. Her er de to på scenen sammen på valgkvelden.
Av /AP/NTB.

Harris forsøkte selv å bli nominert som demokratenes presidentkandidat i 2020 og ble tidlig regnet blant favorittene. Med svak oppslutning i meningsmålingene trakk hun seg i desember 2019, før stemmegivningen var begynt.

Da Joe Biden valgte henne som sin visepresidentkandidat i 2020 ble Harris' opphav trukket frem av støttespillerne som et gjennombrudd for landets minoriteter. Tilhengere til høyre og i sentrum av partiet viste også gjerne til hennes lange praksis som aktor i omtale av henne som tøff og uredd. Kritikere på venstresiden har knyttet den samme yrkeserfaringen til den mangeårige overrepresentasjonen av svarte amerikanere i fengslene og anklager henne for å ha medvirket til den.

Harris har ingen entydig posisjon i den økonomiske politikken, men regnes som mer moderat enn partifeller på venstresiden som Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Utenrikspolitisk var hun relativt ubeskrevet fra tiden før hun ble visepresident, utover vervet i Senatets etterretningskomité.

For et større publikum ble hun som senator særlig kjent for pågående utspørring av president Donald Trumps statsråder og dommerkandidater i direktesendte høringer i justiskomiteen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (14)

skrev Lasse Moer

Savner noen kritiske fakta i denne artikkelen.

svarte James Godbolt

Hei
Jeg har lest gjennom artikkelen og synes at den gir et nokså dekkende og nøytralt bilde av Kamala Harris. Kan du gi eksempler på kritiske fakta som du mener hører med i artikkelen?

skrev Lasse Moer

Her er noe: https://abcnews.go.com/Politics/wireStory/victims-question-kamala-harris-record-clergy-abuse-63963167

svarte James Godbolt

Takk for det! Jeg sender reportasjen til artikkelforfatteren, og vi vil vurdere om det bør få plass i artikkelen.

svarte Lasse Moer

Hvordan går det med dette?

svarte James Godbolt

Forfattaren har eg sendt kommentaren til, men eghar ikkje fått respons. Men slik eg les artikkelen som du la ved er det så langt sagt om en klage og ikkje ei rettssak. Viss anklagene skulle utvikle seg til å bli ein større skandale og få konsekvenser for Harris sin politiske karriere, så vil det sjølvsagt komme inn i artikkelen. Så, "vent og sjå" er lurt, tenkjer eg. Men eg er i alle fall gjort merksam på saka og takkar for det.

svarte Lasse Moer

Det er flere saker, bl.a. om betydelige samarbeidsproblemer. Regner med at forfatteren søker også utover barneovergrepsaken.

svarte James Godbolt

Som sagt er ikke disse sakene så viktige på dette tidspunktet at det forsvarer plass i artikkelen. Så "vent og sjå" gjeld inntil vidare.

skrev Lasse Moer

«Som sagt er ikke disse sakene så viktige på dette tidspunktet at det forsvarer plass i artikkelen.»
Dette synes jeg er en problematiserbar konklusjon av våre kommentarer.

Kanskje forfatteren, som ikke kjente til forskeren Robert Epsteins forskning på Big Techs mulige innvirkning på valget av både Trump og Biden, få undersøke raskt om dette? (Robert Epstein publiserer her: https://mygoogleresearch.com/)

svarte Ida Scott

Hei! Takk for interesse og innspill. Dette er åpenbart en pågående sak, og SNL skal ikke være en nyhetsformidler på linje med mediene. Det kan være aktuelt å ta med anklagen mot henne i artikkelen når den er ferdig behandla, men altså ikke nå. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

skrev Lasse Moer

Noen flere kommentarer fra James om det jeg skrev 22.10?

skrev Lasse Moer

Ser forøvrig at lenken om Kamalas manglende respons på overgrep mot barn ikke virker lenger. Her er en som virker: https://apnews.com/article/religion-lawsuits-us-news-ap-top-news-ca-state-wire-ecc0da5f6ac94b13be11e2a388967a85

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg