Faktaboks

Paul Ryan

Paul Davis Ryan

Født
29. januar 1970, Janesville, Wisconsin
Paul Ryan, 2018
Paul Ryan, 2018
Av /US House Office of Photography 𝒲.

Paul Ryan er en amerikansk politiker (republikaner) som var president (speaker) i Representantenes hus fra 2015 til 2019. Han var visepresidentkandidat for Det republikanske partiet og Mitt Romney ved valget i 2012.

Ryan var innvalgt til Representantenes hus fra delstaten Wisconsin fra 1999 til 2019. Han stilte ikke til gjenvalg i 2018.

Karriere og ideologi

Ryan har en bachelorgrad i økonomi og statsvitenskap fra Miami-universitetet i Ohio.

Han ble første gang innvalgt i Representantenes hus i 1999, hvor han markerte seg med en liberalistisk holdning i den økonomiske politikken. Han er konservativ i kulturelle og sosiale spørsmål slik som abort, våpenkontroll og likekjønnet ekteskap.

Ryan er blitt oppfattet som en finanspolitiker med evne og vilje til å kombinere ideologi og konkrete reformforslag. Han har hatt betydelig støtte i intellektuelle miljøer knyttet til den politiske høyresiden.

I lederverv

Fra 2010 til 2015 var Ryan formann i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I 2011 fikk han stor oppmerksomhet for et alternativt budsjettopplegg der USAs voksende underskudd og utenlandsgjeld skulle reduseres gjennom omfattende kutt i offentlige utgifter. Han er også kjent som tilhenger av sterke private innslag i offentlige trygde- og pensjonsordninger.

I 2015 ble han formann i den mektige "Ways and Means"-komiteen, der blant annet skatte- og avgiftspolitikken hører til. Samme år ble han valgt til speaker etter at John Boehner overraskende gikk av.

Som speaker arvet Ryan utfordringene Boehner hadde hatt med å holde den republikanske partigruppen samlet etter fremveksten av Tea party-bevegelsen i 2010. Etter at Donald Trump ble valgt til president i 2016, ble splittelsen i partiet ytterligere synlig. Ryan befant seg i flere store saker på motsatt side av Trump, men han valgte sjelden åpen kritikk eller konfrontasjon for å vinne frem.

Da Ryan kunngjorde at han ikke ville søke gjenvalg i 2018, var det med hensynet til familien som begrunnelse. Likevel tolket mange avgangen som et resultat av vanskelighetene med å holde partiet samlet omkring den politiske kursen han foretrakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg