Paul Ryan

Faktaboks

Paul Ryan

Paul Davis Ryan

Født
29. januar 1970, Janesville, Wisconsin

Artikkelstart

Paul Ryan er en amerikansk politiker (republikaner) som var president (speaker) i Representantenes hus fra 2015 til 2019. Han var visepresidentkandidat for Det republikanske partiet og Mitt Romney ved valget i 2012.

Ryan var innvalgt til Representantenes hus fra delstaten Wisconsin fra 1999 til 2019. Han stilte ikke til gjenvalg i 2018.

Karriere og ideologi

Ryan har en bachelorgrad i økonomi og statsvitenskap fra Miami-universitetet i Ohio.

Han ble første gang innvalgt i Representantenes hus i 1999, hvor han markerte seg med en liberalistisk holdning i den økonomiske politikken. Han er konservativ i kulturelle og sosiale spørsmål slik som abort, våpenkontroll og likekjønnet ekteskap.

Ryan er blitt oppfattet som en finanspolitiker med evne og vilje til å kombinere ideologi og konkrete reformforslag. Han har hatt betydelig støtte i intellektuelle miljøer knyttet til den politiske høyresiden.

I lederverv

Fra 2010 til 2015 var Ryan formann i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I 2011 fikk han stor oppmerksomhet for et alternativt budsjettopplegg der USAs voksende underskudd og utenlandsgjeld skulle reduseres gjennom omfattende kutt i offentlige utgifter. Han er også kjent som tilhenger av sterke private innslag i offentlige trygde- og pensjonsordninger.

I 2015 ble han formann i den mektige "Ways and Means"-komiteen, der blant annet skatte- og avgiftspolitikken hører til. Samme år ble han valgt til speaker etter at John Boehner overraskende gikk av.

Som speaker arvet Ryan utfordringene Boehner hadde hatt med å holde den republikanske partigruppen samlet etter fremveksten av Tea party-bevegelsen i 2010. Etter at Donald Trump ble valgt til president i 2016, ble splittelsen i partiet ytterligere synlig. Ryan befant seg i flere store saker på motsatt side av Trump, men han valgte sjelden åpen kritikk eller konfrontasjon for å vinne frem.

Da Ryan kunngjorde at han ikke ville søke gjenvalg i 2018, var det med hensynet til familien som begrunnelse. Likevel tolket mange avgangen som et resultat av vanskelighetene med å holde partiet samlet omkring den politiske kursen han foretrakk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg