Paul Ryan er en amerikansk politiker (republikaner), og president (speaker) i Representantenes hus siden 2015. Han representerer delstaten Wisconsin, og var visepresidentkandidat for Det republikanske partiet og Mitt Romney ved valget i 2012.

Ryan varslet våren 2018 at han ikke kom til å stille til gjenvalg i november samme år.

Ryan har en bachelorgrad i økonomi og statsvitenskap fra Miami-universitetet i Ohio.

Han ble første gang innvalgt i Representantenes hus i 1999, hvor han markerte seg med en liberalistisk holdning i den økonomiske politikken. Han er konservativ i kulturelle og sosiale spørsmål slik som abort, våpenkontroll og likekjønnet ekteskap.

Ryan er blitt oppfattet som en finanspolitiker med evne og vilje til å kombinere ideologi og konkrete reformforslag. Han har betydelig støtte i intellektuelle miljøer knyttet til den politiske høyresiden.

Fra 2010 til 2015 var Ryan formann i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I 2011 fikk han stor oppmerksomhet for et alternativt budsjettopplegg der USAs voksende underskudd og utenlandsgjeld skulle reduseres gjennom omfattende kutt i offentlige utgifter. Han er også kjent som tilhenger av sterke private innslag i offentlige trygde- og pensjonsordninger.

I 2015 ble han formann i den mektige "Ways and Means"-komiteen, der blant annet skatte- og avgiftspolitikken hører til. Samme år ble han valgt til speaker etter at John Boehner overraskende gikk av.

Som speaker arvet Ryan utfordringene Boehner hadde hatt med å holde den republikanske partigruppen samlet etter fremveksten av Tea party-bevegelsen i 2010. Etter at Donald Trump ble valgt til president i 2016, ble splittelsen i partiet ytterligere synlig. Ryan befant seg i flere store saker på motsatt side av Trump, men han valgte sjelden åpen kritikk eller konfrontasjon for å vinne frem.

Da Ryan kunngjorde at han ikke ville søke gjenvalg i 2018, var det med hensynet til familien som begrunnelse. Likevel tolket mange avgangen som et resultat av vanskelighetene med å holde partiet samlet omkring den politiske kursen han foretrakk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.