Paul Ryan er en amerikansk politiker (republikaner), og president (speakerRepresentantenes hus siden 2015. Han representerer delstaten Wisconsin, og var visepresidentkandidat for Det republikanske partiet og Mitt Romney ved valget i 2012.

Ryan har en bachelorgrad i økonomi og statsvitenskap fra Miami-universitetet i Ohio.

Han ble første gang innvalgt i Representantenes hus i 1999, hvor han har markert seg med en liberalistisk holdning i den økonomiske politikken. Han er konservativ i kulturelle og sosiale spørsmål slik som abort, våpenkontroll og likekjønnet ekteskap.

Ryan er blitt oppfattet som en finanspolitiker med evne og vilje til å kombinere ideologi og konkrete reformforslag. Han har betydelig støtte i intellektuelle miljøer knyttet til den politiske høyresiden.

Fra 2010 til 2015 var Ryan formann i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I 2011 fikk han stor oppmerksomhet for et alternativt budsjettopplegg der USAs voksende underskudd og utenlandsgjeld skulle reduseres gjennom omfattende kutt i offentlige utgifter. Han er også kjent som tilhenger av sterke private innslag i offentlige trygde- og pensjonsordninger.

I 2015 ble han formann i den mektige "Ways and Means"-komiteen, der blant annet skatte- og avgiftspolitikken hører til. Samme år ble han valgt til speaker etter at John Boehner overraskende gikk av.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.