Paul Ryan er en amerikansk politiker (republikaner), og president (speakerRepresentantenes hus siden 2015. Han representerer delstaten Wisconsin, og var visepresidentkandidat for Det republikanske partiet og Mitt Romney ved valget i 2012.

Ryan har en bachelorgrad i økonomi og statsvitenskap fra Miami-universitetet i Ohio.

Han ble første gang innvalgt i Representantenes hus i 1999, hvor han har markert seg med en liberalistisk holdning i den økonomiske politikken. Han er konservativ i kulturelle og sosiale spørsmål slik som abort, våpenkontroll og likekjønnet ekteskap.

Ryan er blitt oppfattet som en finanspolitiker med evne og vilje til å kombinere ideologi og konkrete reformforslag. Han har betydelig støtte i intellektuelle miljøer knyttet til den politiske høyresiden.

Fra 2010 til 2015 var Ryan formann i budsjettkomiteen i Representantenes hus. I 2011 fikk han stor oppmerksomhet for et alternativt budsjettopplegg der USAs voksende underskudd og utenlandsgjeld skulle reduseres gjennom omfattende kutt i offentlige utgifter. Han er også kjent som tilhenger av sterke private innslag i offentlige trygde- og pensjonsordninger.

I 2015 ble han formann i den mektige "Ways and Means"-komiteen, der blant annet skatte- og avgiftspolitikken hører til. Samme år ble han valgt til speaker etter at John Boehner overraskende gikk av.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.