Sarah Palin

Faktaboks

Sarah Palin

Sarah Louise Heath Palin

Født
11. februar 1964, Sandpoint, Idaho
Sarah Palin
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Sarah Palin, amerikansk politiker (republikaner). Visepresidentkandidat ved valget i 2008.

Palin er vokst opp i Alaska og har en bachelorgrad i journalistikk fra 1987, sammensatt av studiepoeng fra flere læresteder, blant annet Universitetet i Idaho. Palin arbeidet etter utdannelsen som sportsreporter i lokale medier i Alaska og med sin mann innen kommersielt laksefiske.

Politiske embeter

Hun gikk inn i politikken i 1992, da hun kom med i bystyret i hjembyen Wasilla utenfor Anchorage i Alaska. Hun var borgermester fra 1996 til 2002.

I 2006 ble hun valgt til guvernør i Alaska etter først å ha utfordret og beseiret den sittende guvernøren i kampen om å bli Det republikanske partiets kandidat. Hun gikk overraskende av som guvernør i 2009, da hun mente at politiske motstandere forfulgte henne med falske anklager og rettslige krav i et slikt omfang at det ikke etterlot tid til embetet hun var valgt til å skjøtte.

I rikspolitikken

John McCain valgte henne overraskende til sin visepresidentkandidat ved valget 2008, der hun skapte begeistring på høyresiden med sin utstråling og direkte, folkelige måte å opptre på. Hun møtte imidlertid også utbredt kritikk og latterliggjøring etter flere uttalelser som tydet på at hun stilte relativt uforberedt på en del rikspolitiske og internasjonale felter.

Palin tilhører høyresiden i sitt parti og har vært betraktet som en lederfigur i Tea Party-bevegelsen. Hun støtter en liberalistisk økonomisk politikk og etablerte kristenkonservative standpunkter som støtte til dødsstraff, motstand mot abort og mot likekjønnet ekteskap. Palin er sterk motstander av en mer restriktiv våpenlovgivning og har gått inn for økt olje- og gassutvinning i Alaska, også i sårbare områder.

Etter 2009

Palin ble før presidentvalget i 2012 jevnlig trukket frem i mediene som en mulig kandidat, men hun stilte ikke. Hun har i stedet arbeidet som kommentator på fjernsyn og i en periode med sin egen realityserie.

Hennes politiske stjernestatus fortok seg sterkt i tiden etter 2012 og dermed også forventningene om et politisk comeback på nasjonalt plan.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg