Jochanan ben Zakkai

Faktaboks

Jochanan ben Zakkai
Yohanan ben Sakkai
Uttale
jˈochanan
Levetid - kommentar
levde i det første århundre evt.

Artikkelstart

Jochanan ben Zakkai var en fremtredende og legendeomspunnet jødisk rabbi som virket i landet Israel (Eretz Israel) i det første århundret evt. Han regnes som en av de tidlige rabbinerne som omtales som tannaim, og som arbeidet med utviklingen av den jødiske religiøse loven halakha.

Ifølge tradisjonen skal han ha vært elev av begge de store rabbinerne Shammai og Hillel den eldre, og han skal også selv ha hatt mange elever. Som leder for fariseerne representerte han disse i debatter med både selve presteskapet og saddukeerne, den andre store retningen innen datidens jødedom.

Jochanan ben Zakkai er likevel mest kjent som den som under den første jødiske krigen mot romerne fikk tillatelse fra den romerske kommandanten, og senere keiser, Vespasian, til å videreføre og lede det jødiske akademiet, jeshivaen, i den lille byen Javne. Siden byen Jerusalem ble brent i år 70 evt. ble Javne også tilholdssted for den gjenopprettede jødiske domstolen sanhedrin, helt til denne ble flyttet til Galilea i år 135 evt. Javne ble nå også stedet der de lærde fastsatte den jødiske kalenderen og bestemte når en ny måned skulle begynne.

Akademiet i Javne ble et viktig religiøst sentrum, der de lærde fattet mange viktige avgjørelser vedrørende jødisk religiøs lov. Etter tempelets fall var det nødvendig å utarbeide og forme de mange nye ritualene for hjemmet og synagogen som skulle gjøre det mulig for jødedommen å overleve – uten den tradisjonelle tempelkulten. Jochanan ben Zakkai ble etterfulgt av den like kjente rabbi Gamaliel.

Legender

Talmud inneholder mange fortellinger om Jochanan ben Zakkai. Mest kjent blant jøder er legenden (Talmud, Gittin 56ab) om hvordan han under den jødisk romerske krigen (66–70 evt.) unnslapp den beleirede byen Jerusalem ved å la seg bære ut i en likkiste. Formålet var å få møte Vespasian for å be om tillatelse til å lede et rabbinsk lærested, en jeshiva. Ifølge legenden skal han da har forutsagt at kommandanten Vespasian ganske snart ville bli utropt til keiser i Roma. Da dette skulle vise seg å stemme, skal det ha bidratt til keiserens velvilje, og til at den lille byen Javne og dens lærested derfor ikke ble ødelagt av romerne.

På sine eldre dager flyttet Jochanan ben Zakkai til det sydlige Israel, der han levde inntil sin død. Blant jøder er Jochanan ben Zakkai fremdeles en av mest kjente tidlige rabbinerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg