Jochanan ben Zakkai, fremtredende og legendeomspunnet jødisk rabbi, som virket i landet Israel (Eretz Israel) i det første århundre. Ifølge tradisjonen skal han ha vært elev av begge de store rabbinerne Shammai og Hillel den eldre, og også selv ha hatt mange elever. Som leder for fariseerne representerte han disse i debatter med både presteskapet og saddukeerne, den andre store retningen innen datidens jødedom. 

Jochanan ben Zakkai er likevel mest kjent som den som etter det jødiske tempelets fall i år 70 evt., fikk tillatelse fra den romerske kommandanten, Vespasian, til å videreføre og lede det jødiske akademiet i den lille byen Javne (nær det moderne Ashdod). Siden byen Jerusalem var brent og ødelagt, ble Javne også tilholdssted for det gjenopprettede Sanhedrin, helt til dette ble flyttet til Galilea i år 135 evt. Javne ble nå også stedet der de lærde fastsatte kalenderen (se: kalender – den jødiske kalender) og bestemte når en ny måned skulle begynne.

Akademiet i Javne ble et viktig religiøst sentrum, der de lærde fattet mange viktige avgjørelser vedrørende jødisk religiøs lov, halakha, og utarbeidet de mange nye ritualene for hjemmet og synagogen som skulle gjøre det mulig for jødedommen å overleve – uten den tradisjonelle tempelkulten. Jochanan ben Zakkai ble etterfulgt av den like kjente rabbi Gamaliel.

Talmud inneholder mange fortellinger om Jochanan ben Zakkai. Mest kjent blant jøder er legenden om hvordan han unnslapp den beleirede byen Jerusalem ved å la seg bære ut i en likkiste. Formålet var å få møte Vespansian. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.