Ibb

Ibb er en by i høylandet sørvest i Jemen.
Ibb
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Ibb er en by i Jemen og hovedstad i guvernementet med samme navn. Den ligger rundt 2000 meter over havet på en siderygg av Shamahi-fjellet, omtrent 190 km sør for Sana. Byen er sentrum i et fruktbart jordbruksområde med lang historisk betydning.

Ibb har en praktisk beliggenhet på hovedveien mellom Sana og Taiz. Den er kjent for det vakre landskapet som omkranser den, preget av fjell og grønne terrasser. Byens gamleby består av høye steinhus over flere etasjer som er omringet av restene til en gammel bymur. En akvedukt frakter fortsatt vann fra fjellene rundt til mange av husene i byen. I 1996 fikk Ibb et eget universitet.

Næringsliv

Innbyggerne i Ibb lever primært av jordbruk. Ettersom byen ligger høyt, har området relativt lave temperaturer og mye nedbør sammenlignet med resten av landet. Den vulkanske jorden og det rike nedbøret gjør det mulig å dyrke ulike korn, kaffe, bomull, frukt, grønnsaker og khat. Husdyr holdes også, i hovedsak sauer. I tillegg har byen noe håndverksvirksomhet.

Ibb har etter hvert blitt en viktig turistdestinasjon på grunn av det spesielle landskapet og de historiske bebyggelsene i området. Rett sørvest for byen ligger middelalderbyen Jibla og cirka 60 km nordøst ligger ruinene etter Zafar, hovedstaden i oldtidsriket Himjar. Turistindustrien har blitt satt på vent etter opprøret i Jemen i 2011-2012 og krigen i Jemen fra 2015.

Historie

Ifølge arabiske myter skal Ibb ha eksistert siden oldtiden. Området fikk betydning da Sulayhid-prinsessen Sayyidah Arwa hersket over store deler av Jemen fra den nærliggende byen Jibla på 1000-tallet. Fra tidlig 1900-tallet var Ibb sentrum i et delvis selvstendig emirat under Kongedømmet Jemen. Emiratet ble avskaffet etter en reform på 1940-tallet. Ibb ble en del av republikken Nord-Jemen etter et militærkupp i 1962 og et forent Jemen etter 1990. Et stort jordskjelv i regionen rammet byen hardt i 1982.

Houthi-bevegelsen tok kontroll over Ibb i oktober 2014. Under krigen i Jemen fra 2015, har guvernementet Ibb blitt et tilfluktssted for internt fordrevne personer fra frontlinjene, spesielt Taiz. Krigen har også resultert i større utbrudd av kolera i området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg