Houthi-bevegelsen

Medlemmer av Houthi-bevegelsen markerer treårsdagen for houthienes overtakelse av Jemens hovedstad Sanaa, i 2017. På plakaten er det bilde av bevegelsens grunnlegger, den avdøde Hussein Badreddin al-Houthi.

Av /Reuters/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Houthi-bevegelsen er en jemenittisk religiøs, politisk og militær gruppe som har utfordret de sentrale myndighetene i Jemen og tatt kontrollen over store deler av landet.

Faktaboks

Uttale

h'othi

Også kjent som

houthiene

arabisk: الحوثيون (al-Houthiyun)

Offisielt navn: Ansar Allah

Gruppen ble etablert i 1992, med utspring blant zaidiene, tilhengere av en retning innenfor sjia-delen av islam, i det nordlige Jemen. Den har fått navn etter sin grunnlegger, Hussein Badreddin al-Houthi, som ble drept i sammenstøt med regjeringsstyrker i 2004. Den kaller seg offisielt for Ansar Allah ('Guds tilhengere').

Houthi-bevegelsen har gjort seg gjeldende med militær og politisk styrke under krigen i Jemen, som etter opprøret i 2011–2012 utviklet seg fra en borgerkrig til en internasjonal konflikt.

Opprinnelse og utvikling

Houthi-bevegelsen ble opprinnelig opprettet som en teologisk gruppe under navnet ash-Shabab al-Mumin ('Troende ungdom'), i Saada-fylket nord i Jemen. Dette er et område hvor den religiøse retningen zaidi innen sjiittisk islam står sterkt. Zaidi er en sekt som er hjemmehørende i Jemen. Gruppen drev bevisstgjøring blant ungdom for å styrke kunnskapen og oppslutningen om zaidi-troen, og forfektet først toleranse tuftet på en kulturell visjon.

Etter USAs invasjon av Irak under den tredje Golf-krigen i 2003, sto houthiene bak anti-vestlige demonstrasjoner også i hovedstaden Sanaa, og provoserte en konfrontasjon med myndighetene. Høsten 2004 kom det til militære sammenstøt mellom houthiene og regjeringsstyrker, og opprørsgruppen startet en militær kampanje – etter eget sigende i selvforsvar – som varte til en våpenhvile ble inngått i 2010. Deretter deltok houthiene i opprøret i Jemen, som del av Den arabiske våren i 2011 – og den påfølgende nasjonale dialogen initiert av Golfrådet.

Politikk og krigføring

Fra 2011 har houthiene styrket sin militære evne, og har gradvis tatt kontroll over stadig større deler av landet. I september 2014 inntok houthiene hovedstaden Sanaa, og kontrollerte ved årsskiftet 2014/2015 over halvparten av Jemen. I januar 2015 inntok houthi-soldater presidentpalasset i Sanaa, og i februar tok gruppen makten i landet, i hva som er betegnet som et kupp – etter å ha oppløst Jemens nasjonalforsamling. I desember etablerte Houthi-bevegelsen, sammen med allierte, en rivaliserende regjering.

Houthi-bevegelsen framholder at den kjemper mot korrupsjon og diskriminering, og et mer representativt styresett. Gruppen støtter også folkelige krav om bedre økonomiske kår. Den bekjemper terrorgruppen al-Qaida, som gjennom al-Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP) har et fotfeste i Jemen. Al-Qaida har utspring i sunni-retningen innen islam.

Myndighetene hevder at houthiene forsøker å overta makten i landet for å innføre religiøs lovgivning basert på zaidi-læren. Gruppen er også mistenkt for å ville gjeninnføre det gamle zaidi-styret fra før den jemenittiske revolusjonen.

Houthiene ble tidlig beskyldt for å motta utenlandsk støtte, spesielt fra Iran og fra den libanesiske gruppen Hizbollah. Omfanget av denne støtten er uklar, og til dels bestridt, men må antas å omfatte opplæring og trening av soldater både i Jemen og Iran, så vel som våpenhjelp. Blant annet skal houthiene ha mottatt raketter og droner fra Iran, brukt også i angrep mot Saudi-Arabia, etter at nabolandet i 2015 gikk i bresjen for en internasjonal militær kampanje rettet mot houthiene. I september 2019 tok Houthi-bevegelsen på seg ansvaret for et angrep mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia som satt en stor del av landets produksjonskapasitet ut av spill. Det ble, blant annet av USA, avvist at houthiene kunne stå bak angrepet.

Flere andre stater i regionen, anført av Saudi-Arabia, støtter den avsatte jemenittiske regjeringen. Saudi-Arabia har satt Houthi-bevegelsen på sin liste over terrororganisasjoner. I 2015 iverksatte en saudi-ledet koalisjon et militært angrep mot houthiene i Jemen, med angrep fra luft og sjø, og innsetting av bakkestyrker. Denne operasjonen, Operation Decisive Storm, innledet det som er blitt en krig som har spredd seg til størstedelen av Jemen, og som har skapt en av de alvorligste humanitære katastrofer på 2000-tallet.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg