Jemens geografi

En liten landsby i fjellene i Jemen.
Av .

Jemen ligger på det sørvestlige hjørnet av Den arabiske halvøy og består av et område på rundt 528 000 kvadratkilometer (omtrent like stort som Spania). Landet grenser mot Saudi-Arabia i nord og Oman i øst. Det har et variert landskap med ørken i nordøst, tørre slettelandskap langs kysten og en kjerne av fjellmasser og platålandskap.

Jemen har en lang kystlinje på 1906 km, som møter Arabiahavet i sørøst, Adenbukta i sør og Rødehavet i vest. I tillegg inngår en rekke øyer i landet, blant annet Kamaran og Hanish-øyene i Rødehavet og Sokotra i Indiahavet.

Landets sentrale landskap domineres av et fjellmassiv, med flere topper på over 3000 meter over havet. Fjellandskapet ble til under dannelsen av Riftdalen, et dalsystem som strekker seg fra Malawisjøen sør i Afrika til Rødehavet. Det er høyest i vest, hvor man blant annet finner det høyeste fjellet på Den arabiske halvøy, al-Nabi Shuayb (også kalt Hadur Shuayb), på 3666 meter. Fjellet ligger sørvest for hovedstaden Sana. Med lavere temperaturer, mer nedbør og fruktbar, vulkansk jord, har fjellandskapet i vest lagt grunnlag for terrassedyrkning, og store deler av Jemens befolkning er bosatt her.

I nord og i øst går fjellandskapet over i et ørkenaktig platålandskap på mellom 1000 og 2000 meter over havet. Helt i nord når landet inn i den sørlige delen av den enorme og svært tørre sandørkenen, Rub al-Khali.

Langs Rødehavskysten i vest strekker en 420 km lang og svært bred kystslette seg (kalt Tihamah). Også langs Adenbukta i sør finnes en kystslette som er smalere, men med en lengde på cirka 1200 km. Kyststripene møtes ved Bab al-Mandeb-stredet, inngangsporten til Rødehavet.

Jemen har ingen helårselver. Nedbøren renner ned fra fjellandskapet gjennom wadier (periodevis tørrlagte elveleier) som skjærer gjennom fjellandskapet og legger grunnlag for irrigert jordbruk. En av disse er den 500 km lange Wadi Hadhramaut.

Landet ligger i et jordskjelvutsatt område nær plategrensene i Rødehavet og Adenbukta. I 1982 ble det rammet av et kraftig jordskjelv sør for Sana hvor rundt 3000 mennesker omkom. Det finnes også flere vulkaner i landet, hvorav flere har vært aktive i nyere tid. Vulkanen på øya Jabal al-Tair brøt for eksempel ut i 2007.

Klima

Jemen har ørkenklima langs kystslettene og lengst i nord og nordøst. På kystslettene er middeltemperaturen på 20–25 °C i januar og 30–35 °C i juni. Dagtemperaturer på over 38 °C, kombinert med en luftfuktighet på 80 prosent, er vanlig. Fjellandet er kjøligere, med periodevis snø og frost om vinteren.

Den årlige nedbøren på kystslettene er på cirka 50–100 mm, og øker betydelig oppover fjellskråningene der den visse steder går over 500 mm. Nedbøren faller på ulike tider i de ulike delene av landet. I de nordvestlige områdene sørger det østafrikanske monsun-regnet for to regnsesonger, mellom mars og mai og mellom juli og september. De sørlige delene av landet får derimot svært lite nedbør og ofte kun i sommermånedene. I skjermede innlandsstrøk i nord og nordøst regner det nesten aldri.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg