Faktaboks

Hubert Fichte
Uttale
fˈikjtə
Født
21. mars 1935, Perleberg (i delstaten Brandenburg)
Død
8. mars 1986, Hamburg

Hubert Fichte var en tysk forfatter, skuespiller og etnograf. Fichte er framfor alt kjent for sitt omfattende prosaverk Geschichte der Empfindlichkeit (påbegynt i 1974, utgitt posthumt fra 1987) og for sine personlige og til dels litterære etnografiske verk som han kalte «etnopoesi».

Biografi

Fichte ble født utenfor ekteskap og med en jødisk far i 1935, noe som preget oppveksten under nasjonalsosialismen. I 1946 debuterte han som barneskuespiller i Hamburg. Han hadde en mangfoldig utdanningsbakgrunn både som skuespiller og innenfor jordbruksfag, og gjennomførte en rekke lange reiser allerede som ung. Som etnograf reiste han blant annet til Sør-Amerika, Karibia og Afrika hvor han oppholdt seg i lange perioder. Han debuterte som forfatter i 1963.

Forfatterskap

I sitt forfatterskap utforsket Fichte ulike prosaformer, blant annet selvbiografiske tilnærminger og en kombinasjon av sakprosa, essay og fiksjon. Også som etnograf benyttet Fichte seg av litterære virkemidler og skapte begrepet «etnopoesi» for blant annet verkene Xango. Die afroamerikanischen Religionen II. Bahia. Haiti. Trinidad (1976) og Petersilie. Die afroamerikanischen Religionen IV. Santo Domingo. Venezuela. Miami (1980). Verken i sin skjønnlitterære diktning eller i sitt virke som etnograf var Fichte redd for å bruke sin egen biografi eller sine egne erfaringer, i første rekke sine egne erfaringer som åpent homofil på 1960- og 1970-tallet.

Selvbiografiske romaner

Romanen Das Waisenhaus (1965) er basert på Fichtes eget liv. Her fortelles historien til en gutt som kom til verden utenfor ekteskap og med jødisk far under nasjonalsosialismen. For å redde gutten utgir moren ham for å være foreldreløs og finner en plass til ham på et hjem for foreldreløse barn i Bayern, hvor Fichte oppholdt seg en periode som ung gutt. Handlingen i Die Palette (1968) utspiller seg i et miljø som Fichte kjente godt: baren Star-Club i St. Pauli i Hamburg, et sted for de som faller utenfor, og som ikke klarer eller ikke vil innordne seg samfunnets normer og regler. Fichtes mest selvbiografiske bok er Versuch über die Pubertät (1974), som skildrer en ung gutts pubertet som både markerer slutten på barndommen og begynnelsen på livet som voksen, samtidig som den reflekterer erkjennelsen av at samfunnet setter strenge grenser for hans videre utvikling.

Geschichte der Empfindlichkeit

Fichtes mest kjente tekst er det omfattende prosaverket Geschichte der Empfindlichkeit, som han begynte å skrive i 1974. Verket var planlagt til å omfatte nitten bind. Fichte rakk å fullføre søtten av disse før han døde; syklusen kom ut posthumt. Første bind ble gitt ut i 1987, det siste i 2006. Det dreier seg om en syklus som omfatter romaner (blant annet Hotel Garni [1987] og Der kleine Hauptbahnhof oder Lob des Strichs [1988]), flere bind glosser (en form for anmerkninger, vitenskapelige noter), etnografiske studier, hørespill og to bind essays om homoseksualitet og litteratur: Homosexualität und Literatur 1 og 2 (1987–1988).

Betydning

Fichte har hatt stor betydning både som skjønnlitterær forfatter og som etnograf. Hans personlige tilnærming, blant annet hans åpenhet rundt egen seksuell legning, fikk stor oppmerksomhet. Som person og forfatter fascinerer Fichte fortsatt og inspirerer andre kunstnere, som blant annet utstillingen «Liebe und Ethnologie. Die koloniale Dialektik der Empfindlichkeit (nach Hubert Fichte)» (Kjærlighet og etnologi. Sårbarhetens koloniale dialektikk [etter Hubert Fichte]) i Berlin i 2020 viste. Gjennom sine essays om homoseksualitet og litteratur var Fichte med på å legge grunnlaget for «Queer Studies» («skeive studier»). I 1995 ble Hubert Fichte-prisen for litteratur stiftet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg