Hreinn Benediktsson

Faktaboks

Hreinn Benediktsson
Født
10. oktober 1928, Stöð, Stöðvarfjörður, Island
Død
7. januar 2005, Reykjavík, Island

Artikkelstart

Hreinn Benediktsson var en islandsk språkforsker. Han var en av de mest sentrale forskerne innenfor sammenlignende germansk og nordisk språkvitenskap i andre halvdel av det 1900-tallet. Han forsket særlig på historisk fonologi, men også på historisk morfologi og syntaks, manuskripter, paleografi og utviklingen av islandsk skriftspråk i middelalderen. Han var den fremste eksperten på islandsk språkhistorie.

Benediktsson var mag.art. i sammenlignende språkvitenskap fra Universitetet i Oslo 1954 med støttefagene latin og fonetikk. I 1958 tok han doktorgrad ved Harvard University. Han var professor i islandsk språkvitenskap ved Háskóli Íslands (Reykjavík) i perioden 1958–1998.

Han hadde en bred faglig bakgrunn og internasjonal orientering; Han hadde studert indoeuropeisk og germansk sammenlignende språkvitenskap i Oslo, Paris, Freiburg og Kiel, samt allmenn språkvitenskap i Cambridge (Harvard). Han publiserte ikke mange monografier, men derimot tallrike vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter som Word, Lingua og Language. Hans foretrukne publiseringsspråk var engelsk, også når han skrev i nordiske tidsskrifter. Det er betegnende at doktoravhandlingen, The Vowel System of Icelandic. Its Structure and Development (1958), ikke ble publisert separat, men omarbeidet til en artikkel publisert året etter.

Publikasjoner

Et rikholdig utvalg av Hreinn Benediktssons artikler er samlet i Linguistic Studies, Historical and Comparative (2002), redigert av hans studenter og med en omfattende introduksjon til hans forskning skrevet av Kjartan Ottosson.

Av hans bøker må fremheves Early Icelandic Script as Illustrated in Vernacular Texts from the Twelfth and Thirteenth Centuries (1965) om utviklingen av det islandske skriftspråket i middelalderen. En annen viktig publikasjon er The First Grammatical Treatise (1972), som foruten selve teksten inneholder en omfattende innledning (nesten 200 sider), oversettelse til engelsk og tekstkommentarer. Begge er siden blitt standardverker.

Alle Hreinn Benediktssons arbeider er preget av metodisk og teoretisk stringens og av solid empirisk grunnlag for de slutningene han trekker. Særlig er hans mange grundige undersøkelser av språklige fenomener i det gammelislandske og gammelnorske håndskriftsmaterialet imponerende. Det er enkelt å se tilknytningen til tidens strukturalistiske språkteori.

Blant annet redaksjonelt arbeid grunnla Hreinn Benediktsson tidsskriftet Lingua Islandica – Íslenzk tunga, hvor han redigerte alle seks årganger som utkom (1959–1965), og bokserien University of Iceland Publications in Linguistics (1972–), hvor hans egen utgave av den første grammatiske avhandlingen var første bind.

Betydning

Hreinn Benediktsson var sentral i oppbyggingen av lingvistikk som fag ved universitetet i Reykjavík (Háskóli Íslands). Han opprettet et obligatorisk innføringskurs i lingvistikk i Reykjavik etter mønster av forprøven i lingvistikk som han kjente fra sine studier ved Universitetet i Oslo. Han underviste selv dette kurset de første årene (1965–1968) og skal ha inspirert en uforholdsmessig stor del av studentene disse årene til videre lingvistiske studier. Hreinn Benediktsson fikk også opprettet allmenn lingvistik som eget studiefag i Reykjavík fra 1968 og stod selv for undervisningen de første årene – en egen lærer i det nye faget ble først ansatt i 1975.

I 1969 organiserte han den første internasjonale konferansen om nordisk og allmenn lingvistikk i Reykjavík, og han var sentral i opprettelsen av The Nordic Association of Linguistics (NAL) i 1976 og var foreningens første visepresident (1976–1981). Hreinn Benediktsson var ellers medlem av en rekke vitenskapelige selskaper, som Societas Linguistica Europaea, Société de linguistique de Paris, Linguistic Society of America og Linguistic Association of Great Britain.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hreinn Benediktsson: Linguistic Studies, Historical and Comparative, red. Guðrún Þórhallsdóttir m.fl., Reykjavík 2002, ISBN 9979-853-01-8. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg