Hreinn Benediktsson

Faktaboks

Hreinn Benediktsson
født:
10. oktober 1928, Stöð, Stöðvarfjörður, Island
død:
7. januar 2005, Reykjavík, Island

Hreinn Benediktsson, islandsk språkforsker. Mag.art. i sammenlignende språkvitenskap fra Universitetet i Oslo 1954 med støttefagene latin og fonetikk. Doktorgrad fra Harvard University 1958. Professor i islandsk språkvitenskap ved Háskóli Íslands (Reykjavík) 1958–98.

Hreinn Benediktsson var en av de mest sentrale forskere innenfor sammenlignende germansk og nordisk språkvitenskap i andre halvdel av det 20. århundre. Hans arbeider var særlig konsentrert om historisk fonologi, men omfattet også historisk morfologi og syntaks, manuskriptstudier, paleografi og utviklingen av islandsk skriftspråk i middelalderen. Han var den fremste ekspert på islandsk språkhistorie.

Med sin brede bakgrunn og internasjonale orientering – han hadde studert indoeuropeisk og germansk sammenlignende språkvitenskap i Oslo, Paris, Freiburg og Kiel og allmenn språkvitenskap i Cambridge, Mass. (Harvard) – var Hreinn Benediktsson en utpreget moderne lingvistisk forsker. Han publiserte ikke mange monografier, men derimot tallrike vitenskapelige artikler i internasjonale tidsskrifter som Word, Lingua og Language. Hans foretrukne publiseringsspråk var engelsk, også når han skrev i nordiske tidsskrifter. Det er betegnende at doktoravhandlingen, The Vowel System of Icelandic. Its Structure and Development (1958), ikke ble publisert separat, men omarbeidet til en artikkel publisert året etter.

Et rikholdig utvalg av Hreinn Benediktssons artikler er samlet i Linguistic Studies, Historical and Comparative (2002), redigert av hans studenter og med en omfattende introduksjon til hans forskning skrevet av Kjartan Ottosson. Av hans bøker må fremheves Early Icelandic Script as Illustrated in Vernacular Texts from the Twelfth and Thirteenth Centuries (1965) om utviklingen av det islandske skriftspråk i middelalderen og utgaven av The First Grammatical Treatise (1972), som foruten selve teksten inneholder en omfattende innledning (nesten 200 sider), oversettelse til engelsk og tekstkommentarer. Begge er siden blitt standardverker. Alle Hreinn Benediktssons arbeider er preget av metodisk og teoretisk stringens og av solid empirisk grunnlag for de slutninger som dras. Særlig er hans mange grundige undersøkelser av språklige fenomener i det gammelislandske og gammelnorske håndskriftsmaterialet imponerende. Tilknytningen til tidens strukturalistiske språkteori er aldri vanskelig å få øye på.

Hreinn Benediktsson var sentral i oppbyggingen av lingvistikk som fag ved universitetet i Reykjavík (Háskóli Íslands). Etter mønster av forprøven i lingvistikk som han kjente fra sine studier ved Universitetet i Oslo, fikk han opprettet et tilsvarende innføringskurs i lingvistikk i Reykjavík, som ble obligatorisk for alle språkstuderende. Han underviste selv dette kurset de første årene (1965–68) og skal ha fascinert en uforholdsmessig stor del av studentene disse årene til videre lingvistiske studier. Hreinn Benediktsson fikk også opprettet allmenn lingvistik som eget studiefag i Reykjavík fra 1968 og stod selv for undervisningen de første årene – en egen lærer i det nye faget ble først ansatt i 1975.

Blant annet redaksjonelt arbeid grunnla Hreinn Benediktsson tidsskriftet Lingua Islandica – Íslenzk tunga, hvor han redigerte alle seks årganger som utkom (1959–65), og bokserien University of Iceland Publications in Linguistics (1972–), hvor hans egen utgave av den første grammatiske avhandlingen var første bind. I 1969 organiserte han den første internasjonale konferansen om nordisk og allmenn lingvistikk i Reykjavík, og han var sentral i opprettelsen av The Nordic Association of Linguistics (NAL) i 1976 og var foreningens første visepresident (1976–81). Hreinn Benediktsson var ellers medlem av en rekke vitenskapelige selskaper, som Societas Linguistica Europaea, Société de linguistique de Paris, Linguistic Society of America og Linguistic Association of Great Britain.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hreinn Benediktsson: Linguistic Studies, Historical and Comparative, red. Guðrún Þórhallsdóttir m.fl., Reykjavík 2002, ISBN 9979-853-01-8. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg