Faktaboks

Sjømannskirken

Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet. Tidligere Den norske Sjømannsmisjon – Norsk kirke i utlandet

Offisielt navn
SJØMANNSKIRKEN - NORSK KIRKE I UTLANDET
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Bergen
Stiftet
31.08.1864
Daglig leder
Jeffrey Fred Huseby
Styreleder
Bård Mæland
Logo
Logo
Av .
Sjømannskirken i London.
/Flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Sjømannskirken er en frivillig og selvstendig organisasjon som ønsker å være et kirkelig, kulturelt og sosialt møtested for alle nordmenn i utlandet. Sjømannskirken finnes på alle kontinenter og på norsk kontinentalsokkel. Den har spesialkompetanse på kriseberedskap. Sjømannskirken har 29 kirker rundt om i verden.

Grunnlag

Sjømannsmisjonen ble grunnlagt i Bergen i 1864 på initiativ fra presten Johann Cordt Harmens Storjohann under navnet «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for skandinaviske Sømænd i fremmede Havne». Da organisasjonen ble startet var Norge i union med Sverige og det var også et ønske om å markere fellesskapet med Danmark.

I 1865 ble de to første norske sjømannskirkene åpnet i Leith utenfor Edinburgh i Skottland og i Antwerpen i Belgia; ingen av disse er lenger i drift. Som følge av endringene i det norske samfunnet har driften endret seg fra å være primært rettet mot sjøfolk til å henvende seg til alle nordmenn som oppholder seg for en kortere eller lengre periode utenfor Norges grenser. Organisasjonen byttet navn fra Den norske Sjømannsmisjon/Norsk kirke i utlandet til Sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet i 2003.

Sjømannskirken er en selvstendig organisasjon med oppdrag på vegne av Den norske kirke og den norske stat å være kirke for nordmenn i utlandet. Motto for Sjømannskirkens arbeid er «å gi mennesker mot til tro, håp og engasjement.» Sjømannsmisjonen må ikke forveksles med Den indre Sjømannsmisjon, som ble startet i 1880 for å drive forkynnelse og velferdsarbeid blant norske sjøfolk og fiskere i Norge.

Virksomhet

Virksomheten består av sjømannskirker, nettkirke, sjømannsprester offshore, sjømannsprester for studenter og ambulerende sjømannsprester. Alle sjømannskirkene utfører kirkelige handlinger som dåp, konfirmasjon og bisettelse. En rekke kirker utfører også vielser. I 2018 hadde Sjømannskirken i underkant av 665 000 møter med mennesker i utlandet og i Norge. Sjømannskirkene i Spania har høyest besøkstall.

Sjømannskirken har 344 ansatte ute og hjemme som til sammen utfører 220 årsverk (2018). Det årlige budsjettet er på 238 millioner kroner. Av dette dekkes 39,5 prosent gjennom statlig bevilgning over Kulturdepartementet, mens resten samles inn ved frivillige gaver. Hovedkontoret er i Bergen. Sjømannskirken står under tilsyn av biskopen i Bjørgvin. Organisasjonen utgir magasinet Hjem seks ganger i året (opplag: 41 000 eksemplarer). Generalsekretær siden 2020 er Jeffrey Huseby.

Liste over sjømannskirker

Europa

Amerika

Asia

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brunvand, Leif (1946). Glimt og gløtt fra arbeidet i skotske havner: Den norske sjømannsmisjon i krigsårene 1940–1945. Bergen: Den norske Sjømannsmisjons forlag.
  • Den norske sjømannsmisjon (1946). Den norske sjømannsmisjon og velferdsarbeidet blant sjømenn. Bergen: Den norske Sjømannsmisjons forlag.
  • Den norske sjømannsmisjon hovedstyre (1914). «Foreningen til evangeliets forkyndelse for skandinaviske sjømænd i fremmede havner» i 50 aar, 1864–1914. Bergen: Den norske Sjømannsmisjons hovedstyre
  • Espeland, Lars-Erik (1980). Kirke og velferd: Den norske Sjømannsmisjon og Statens Velferdsråd i historisk og aktuelt perspektiv, med særlig henblikk på samarbeidsproblematikken. Oslo
  • Hoel, Virginia (2010). «En nærliggende Kjærlighedenes Pligt»: Den norske sjømannsmisjonens virksomhet i Amsterdam og Rotterdam 1876–1922. Sjøfartshistorisk årbok. Bergen: Stiftelsen Bergen sjøfartsmuseum.
  • Hverven, Pål (2003). Sjømannskirken/Den Norske Sjømannsmisjon/Norsk Kirke i utlandet. Sivilmarkedsføreroppgave. Oslo: Norges Markedshøyskole.
  • Johanson, Bjørn m.fl.: "Kirke i verdens hverdag", 1989, isbn 82-7131-044-5
  • Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet (1993). Stortingsmelding 1992–1993: 49. Uten grenser: Om kirkelig betjening av nordmenn i utlandet. Oslo: Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet
  • Knudsen, Fredrik (1936). Den norske sjømannsmisjon. Oslo: Norsk sjøfartsmuseum.
  • Lydersen, Lars; Seierstad, Ingebjørg og Pettersen, Helge (1993). Ankerfeste ved Themsen: En presentasjon av Den norske Sjømannskirken i London i anledning av 125 års jubileet i London. London: Den norske Sjømannskirke, St Olavs kirke.
  • Moe, Steinar og Skjevesland, Olav (1995). Kirken på arbeidsplassen: Artikkelsamling. Bergen: Den norske sjømannsmisjon/Norsk kirke i utlandet.
  • Norseth, Kristin (2019). Hvem var egentlig Storjohann?, Hjem sjømannskirken – Norsk kirke i utlandet, nr 5/19, 36–39.
  • Rådgivende organ for Norsk kirke i utlandet (1988). Norsk kirke i utlandet innstilling. Oslo: Rådgivende organ for Norsk kirke i utlandet
  • Skofteland, F. T. (2004). «Kjerka» – et varemerke: En presentasjon og drøfting av Sjømannskirkens arbeid med særlig henblikk på mulige implikasjoner av navneskifte i 2004. Stavanger: Misjonshøgskolen.
  • Ursin, Johnny (1946). I brennpunktet: Den norske sjømannsmisjon i krigsårene 1940–1945. Bergen: Den norske Sjømannsmisjons forlag.
  • van der Hagen, Alf (2008). Der brenningen brøt: I sjømannsmisjonens tjeneste i krigsårene 1940–1945. Kristiansand: Stiftelsen Arkivet.
  • Vilhelmsen, Vilhelm og Den Norske sjømannsmisjon (1939). Den norske sjømannsmisjon i 75 år: 1864–1939: Festskrift. Bergen: Den norske Sjømannsmisjons forlag.
  • Wasberg, Gunnar Christie (1964). Med norsk sjømannsmisjon i hundre år: 1864–1964: Sjøfartskultur og misjonstanke. Bergen: Den norske Sjømannsmisjon.

Faktaboks

Sjømannskirken
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.910 Religiøse organisasjoner

Kommentarer (2)

skrev Knut A. Rosvold

Sjømannskirken i Ayia Napa befinner seg på Kypros - ikke i Spania.

svarte Hallgeir Elstad

Takk for at du gjorde oppmerksom på dette. Det er rettet opp.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg