Hornøya.

Fuglefjellet på Hornøya, som ligger i en bratt vestvendt skrent, er meget stort. Her ruger det arter som krykkje, alke, teist, toppskarv, lomvi og polarlomvi.

Lisens: CC BY 2.0

Hornøya og Reinøya naturreservat ligger i Vardø kommune, Finnmark, og ble opprettet 28. januar 1983. Området strekker seg over 1968 dekar.

De to øyene ligger like øst for Vardø og er fredet på grunn av fuglefjellene. Særlig det på Hornøya, som ligger i en bratt vestvendt skrent, er meget stort. Her ruger det arter som krykkje, alke, teist, toppskarv, lomvi og polarlomvi. Hver sommer arrangeres det båtturer ut fra Vardø til Hornøya, og fuglefjellene der er blant de meste besøkte i landet. Fyret på øya er nå automatisert og fraflyttet. Reinøya er flatere og fuglefjellene mindre. Øya tilhører Forsvaret, og tidligere hadde kommandanten på Vardøhus festning enerett til multene som øya var kjent for. Etter at fiskeindustrien utviklet seg i Vardø, tiltrakk den seg tusenvis av store måker som svartbak, gråmåke og sildemåke som slo seg ned på toppen av øya. Deres ekskrementer er en særdeles rik gjødsel, og øya er nå dekket av hurtigvoksende urter som syre, hundekjeks og kvann. Alle multeplantene er nå forsvunnet.

Hornøya er det østligste punkt i Norge, og ligger øst for både Kairo og Istanbul. Som et tragisk kuriosum kan det nevnes at den siste kjente levende geirfuglen ble skutt ved øya i 1848.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg