Hundekjeksskjerm. Veikant på Tåsen i Oslo.
Hundekjeks

Skjermer og halvskjermer ligner om man ikke ser nærmere etter på stilkene under blomstene. Hundekjeks har skjerm.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hundekjeks er en flerårig urt i skjermplantefamilien som er vanlig over hele Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anthriscus sylvestris
Beskrevet av
(L.) Hoffm.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Anthriscus sylvestris

Spaltefrukter av hundekjeks. Foto fra Mariager, Jylland, Danmark

Hundekjeks er en plante som blir 50–150 centimeter høy. Planten er grenet og har blader som er sterkt oppdelte. Hundekjeks blomstrer først i det tredje leveåret med små, femtallige og hvite blomster som sitter sammen i skjermer. Arten har en stor frøproduksjon og produserer cirka 10 000 frø per plante.

Hundekjeks sprer seg først og fremst med frø, men kan også spres vegetativt ved at den opprinnelige pæleroten utvikler en krans av nye pælerøtter med egne stengler. Etter frøsetting dør pæleroten under den frøbærende stengelen. Men siden det stadig dannes nye røtter på utsiden med tilhørende stengler, sprer planten seg sakte utover.

Utbredelse

Hundekjeks er vanlig over hele Norge, opp til 1280 meter over havet i Oppdal.

Hundekjeks kan opptre som ugress i eldre kunsteng og i naturlig gressmark. Den er sterk mot kjemiske ugressmidler, og bekjempes best ved pløying og bruk av jorden til åker i noen år.

Bruk

Hundekjeks er en gammel fargeplante og medisinplante. Et avkok av planten, særlig av blomsterkjernen, farger ull gul. Den er svakt giftig for mennesker. Planten har vært brukt i folkemedisinen mot fordøyelsesbesvær og som urindrivende middel.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hundekjeks
Anthriscus sylvestris
Tidligere vitenskapelig navn
Cerefolium silvestre (L.) Besser, Cerefolium sylvestre (L.) Besser, Chaerophyllum silvestre L., Chaerophyllum sylvestre L., Anthriscus silvestris Coste, Anthriscus torquata (L.) Hoffm. s. str.
Artsdatabanken-ID
100272
GBIF-ID
5371742

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg