Bildungsroman, tysk betegnelse for en roman som skildrer innflytelsen fra tradisjon, kultur og samfunn på personlighetsutviklingen. Kjente tyske eksempler er Wilhelm Meisters læreår av Goethe, Heinrich von Ofterdingen av Novalis, Der grüne Heinrich av Gottfried Keller og Anton Reiser av Philipp Moritz.

Faktaboks

Uttale
bˈildungsroman

Den norske betegnelsen er dannelsesroman, som ofte brukes i en videre betydning om romaner som følger hovedpersonen gjennom barndom og oppvekst til voksent liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Thomas Manns "Doktor Faustus" regnes vanligvis – i tysk kontekst – som en kunstnerroman (Künstlerroman), ikke som en Bildungsroman. Et bedre alternativ ville være å vise til "Anton Reiser" av Karl Philipp Moritz (jeg oppdaterer p.t. innførselen).

svarte Erik Bolstad

Takk for godt innspill! Forslaget er innarbeidet. Husk at du gjerne kan skrive slikt som endringsforslag - da går det ofte litt fortere :-)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg