Faktaboks

Heinrich Fehlis
Uttale
fˈehlis
Født
1. november 1906, Wulften, Tyskland
Død
13. mai 1945, Porsgrunn
Virke
Tysk politioffiser
Familie

Gift.

Heinrich Fehlis
I Norge var Heinrich Fehlis sjef for Sicherheitsdienst (SD), som det egentlige Gestapo hørte under.
Av /NTB.
Lisens: CC BY SA 4.0
Tyske soldater på Ekeberg
Tyske soldater på Ekeberg kirkegård i september 1941. Heinrich Fehlis er nummer to fra høyre. Bildet ble tatt i anledning Reinhard Heydrichs (nummer tre fra høyre) Norges-besøk.
Av /NTB.
Lisens: CC BY SA 4.0

Heinrich Fehlis var en tysk politimann. Under andre verdenskrig kom han til Oslo i slutten av april 1940, og ble der under hele den tyske okkupasjonen av Norge. Fehlis var sjef for Sicherheitsdienst (SD), som det egentlige Gestapo hørte under. Ved den tyske kapitulasjonen begikk han selvmord.

Bakgrunn

Fehlis kom fra landsbyen Wulften i Harz nordøst for Göttingen. Han var nyutdannet jurist da Adolf Hitler kom til makten i Tyskland i 1933, og meldte seg inn i partiet NSDAP i mai samme år. I 1935 sluttet Fehlis seg til Heinrich Himmlers SS og søkte som så mange andre unge jurister ansettelse i det hemmelige politiske politiet, Gestapo (Geheime Staatspolizei). Fehlis ble snart kjent som en dyktig politimann og tjenestegjorde ved Gestapo i Stuttgart og Frankfurt. I april 1940 var han blitt SS-Sturmbannführer (major), og han befant seg som lærer ved et kurs for ledende polititjenestemenn, da han fikk ordre om å dra til Norge.

Sjef for det tyske politiet i Norge

Fra 21. april 1940 var Fehlis sjef (Kommandeur) for politiets Einsatzkommando i Oslo, og i november samme år ble han SS-Standartenführer og overtok som Befehlshaber der Sicherheitspolizei und des Sicherheitsdienstes (BdS u. SD), altså øverste sjef for det tyske politiske politiet i Norge, en stilling han hadde frem til kapitulasjonen i mai 1945. I juni 1944 ble han forfremmet til SS-Oberführer (oberst).

Som BdS hadde Fehlis betydelig makt. Han stod egentlig direkte under sjefen for Reichssicherheitshauptamt (RSHA) i Berlin, det vil si først Reinhard Heydrich og så Ernst Kaltenbrunner. Men som vanlig i Det tredje rike var kommandoforholdene uklare, og både Reichskommissar Josef Terboven og Wilhelm Rediess (sjef for SS og politi i Norge) hadde en viss myndighet over Fehlis. En tid tjenestegjorde han også som Terbovens politiske rådgiver og var da klart underlagt ham. Men som politisjef hadde han makt over både tyskere og nordmenn. General Nikolaus von Falkenhorst (Wehrmachtsjefen i Norge) beskrev ham slik: «Fehlis var egentlig en stille, beskjeden mann og alltid svært høflig overfor meg. For øvrig er jeg helt klar over at han i alle år hadde meg og min stab under nøye oppsyn.»

Om noen tysker i Norge kunne kalles skrivebordsmorder, så var det Fehlis. Sipo-sjefen regulerte bruken av tortur, han bestemte hvem som skulle stilles for SS-domstolen – der det sannsynlige resultatet var dødsstraff, og det var han som underskrev ordren om henrettelse, selv når det ikke forelå noen rettskraftig dom. 151 nordmenn ble henrettet uten dom, de fleste på direkte ordre fra Fehlis. Han sørget også for at de dødsdømte var enklest mulig kledd for å vanskeliggjøre fluktforsøk, iblant barbente og i skjorteermene, selv om det var kuldegrader.

Mange har vært opptatt av at Fehlis tok en mildere linje enn Terboven de siste par årene – han var mot aksjonen da Oslo-studentene ble arrestert høsten 1943 (se universitetet i Oslo under andre verdenskrig). Fehlis protesterte også mot den planlagte Nordmarka-aksjonen våren 1945. Noe var klart av taktiske årsaker (det lønte seg ikke å være for hard), dessuten forsøkte Fehlis å finne en ordning som kunne redde politiet fra konsekvensene av den tapte krigen. Han hadde følere ute overfor svenskene da kapitulasjonen overrasket ham.

Kapitulasjon og selvmord

Fehlis sviktet ikke sine menn. Han ordnet med Wehrmacht at politifolkene fikk skjule seg blant vanlige soldater, og ledet selv en styrke på 75 mann under flukten. I en leir i Porsgrunn ble de 13. mai 1945 overmannet av en britisk styrke, og Fehlis skjøt seg selv da det var klart at alt var tapt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Prisoner of War Interrogations og annet arkivmateriale, Norges Hjemmefrontmuseum, Oslo
  • Berit Nøkleby: Josef Terboven – Hitlers mann i Norge, 1992
  • Berit Nøkleby: biografi i Norsk krigsleksikon, 1995
  • Berit Nøkleby: Skutt blir den. Tysk bruk av dødsstraff i Norge 1940–1945, 1996
  • Berit Nøkleby: biografi i NBL2

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg