Nikolaus von Falkenhorst

Nikolaus von Falkenhorst av Ukjent/German Federal Archive. CC BY 3.0

Nikolaus von Falkenhorst var en tysk general, født i Schlesien. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski, men valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911. Han var løytnant på Vestfronten under første verdenskrig. Senere ble han overflyttet til staben i det tyske ekspedisjonskorps i Finland. Han ble generalløytnant i 1937 og utnevnt til kommanderende general for det 21. armékorps under felttoget i Polen i 1939 som startet andre verdenskrig.

I tidsperioden februar til april 1940 overtok von Falkenhorst planleggingen og gjennomføringen av det tyske angrepet på Norge og Danmark og ble deretter den militære sjefen for de tyske styrker i Norge. I juli 1940 ble han generaloberst, og i 1941 ledet han en tid operasjonene i Nord-Finland. Von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

Desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på øst- og vestfronten. I 1946 ble han anklaget ved en britisk militærdomstol (se krigsforbrytere) i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

  • Norsk biografisk leksikon 2. utgave

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.