Faktaboks

Nikolaus von Falkenhorst

Nikolaus Paul von Falkenhorst

opprinnelig etternavn von Jastrębski

Født
17. januar 1885, Breslau, Schlesien (i dag Wrocław, Polen)
Død
18. juni 1968, Holzminden, Tyskland
Virke
Tysk general
Familie

Foreldre: Louis Boguslav Friedrich Karl von Jastrębski (1840–1906) og Emilie Wanda Elisabeth von Werder (1850–1906).

Gift 8.10.1908 i Holzminden med Margarete Dorette Elise Ulrich (f. 14.3.1885).

Nikolaus von Falkenhorst
Med sin erfaring fra den tyske ekspedisjonsstyrken til Finland i 1918 ble von Falkenhorst øverste militære leder for operasjon Weserübung og ansvarlig for planleggingen og gjennomføringen av angrepet på Norge. Senere i krigen var han blant annet øverste leder for operasjoner i Nord-Finnmark, før han ble avløst i 1944. Etter krigen ble han dømt til døden for overgrep i strid med folkeretten, en dom som ble omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt på grunn av sykdom.
Nikolaus von Falkenhorst
Av .

Nikolaus von Falkenhorst var en tysk general. Han planla og ledet det tyske angrepet på Norge og Danmark under andre verdenskrig (operasjon Weserübung), og var den militære sjefen for Wehrmacht i Norge fra april 1940 til desember 1944. Von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

I desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på vest- og østfronten. I 1946 ble han anklaget ved en britisk militærdomstol (se krigsforbrytere) i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

Bakgrunn og tidlig karriere

Von Falkenhorst ble født i Schlesien, som i dag ligger i Polen. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski, men valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911.

Etter noen år på gymnas ble han 12 år gammel sendt til en kadettskole. I 1903 begynte han sin militære karriere som fenrik, 18 år gammel. Da første verdenskrig brøt ut, var han blitt Oberleutnant og dro til vestfronten som kompanisjef. Ved juletider var han Hauptmann, og etter å ha vært adjutant et par år, ble han i 1917 utdannet til generalstabstjeneste. Mot slutten av krigen var han i Finland som generalstabsoffiser i Østersjødivisjonen – en tysk avdeling som ble sendt for å hjelpe den hvite siden i den finske borgerkrigen.

I mellomkrigstiden var von Falkenhorst en tid i forsvarsdepartementet, senere i Praha som militærattasjé og gjorde ellers tjeneste både som kommanderende offiser og stabsoffiser. I 1937 ble han Generalleutnant.

Andre verdenskrig

Tyske offiserer i Oslo 1942
Oslo, september 1942. Von Falkenhorst er nummer to fra venstre i første rekke. Deretter følger Josef Terboven, Wilhelm Rediess og Vidkun Quisling. Helt til høyre står Førergarden (Quislings vaktstyrke og NS' paradetropp).
Av /Riksarkivet.

Høsten 1939 brøt andre verdenskrig ut, og von Falkenhorst deltok i Polen-felttoget som kommanderende general for XXI. Armeekorps.

Von Falkenhorst i Norge

Tyske offiserer i Oslo 1940
Von Falkenhorst var den militære sjefen for Wehrmacht i Norge fra april 1940 til desember 1944, mens Josef Terboven hadde ansvaret for det politiske styret. Foto fra Oslo, desember 1940. Von Falkenhorst er nummer tre fra høyre, Terboven står lengst foran, til venstre i bildet.

Von Falkenhorst befant seg på øvelse da han fikk telegrafisk ordre om å innfinne seg i Berlin. 20. februar 1940 tok Adolf Hitler imot ham og spurte først om erfaringene fra felttoget i Finland. Nå, sa der Führer, hadde han en lignende oppgave for generalen: besettelse av Danmark og Norge.

Generalen kjente ikke Norge, så han kjøpte en Baedeker reisehåndbok. Ved hjelp av denne skisserte han en plan, som ble godtatt av Hitler senere samme dag. Så utarbeidet von Falkenhorst og hans offiserer angrepsplanen for operasjon «Weserübung», der generalen selv var øverstkommanderende for Gruppe XXI.

En kort stund i april 1940 trodde de militære at von Falkenhorst skulle overta også det politiske styret i Norge, men Hitler utpekte Josef Terboven til den oppgaven. Forholdet mellom Reichskommissar Terboven og von Falkenhorst var kjølig, men korrekt. Fra 19. juli 1940 var generalen Wehrmachtbefehlshaber Norwegen (WBN), altså øverste militære leder i Norge for alle tre forsvarsgrener (hær, marine og luftforsvar). Ifølge ham selv ville imidlertid verken Luftwaffe eller Kriegsmarine finne seg i dette, og han ble i realiteten aldri noe mer enn primus inter pares (den første blant likemenn).

Oppgaven i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot den britiske invasjonen som Hitler til det siste trodde ville komme på norsk jord, altså bygge ut landet til «Festung Norwegen». Fra juni 1941 til desember 1941 ledet von Falkenhorst også det tyske angrepet mot Murmansk fra Nord-Finland, men etter nye britiske raid mot norskekysten i desember 1941, fikk han ordre om å dra tilbake til Oslo og overlate kommandoen over nordfronten til general Eduard Dietl.

Von Falkenhorst avsettes

Nikolaus von Falkenhorst
Nikolaus von Falkenhorst
Av /German Federal Archive.
Lisens: CC BY 3.0

Det var omstridt hvorvidt von Falkenhorst var en dyktig general, selv blant hans egne menn. Da han 18. desember 1944 ble fratatt sin stilling, skyldtes det ifølge tyske kilder strid med Terboven. Han selv forklarte det annerledes: Da Finland inngikk våpenhvile høsten 1944 og de tyske styrkene under kommando av generaloberst Lothar Rendulic – Dietls etterfølger – måtte trekke seg tilbake til Nord-Norge, «fantes det altså to øverstbefalende i Norge». Det fant von Falkenhorst uholdbart, men da han klaget til Berlin, ble han selv avsatt og Rendulic utnevnt til Wehrmachtbefehlshaber Norwegen, fordi Rendulic var partigeneral «og jeg bare en mark-, skog- og slette-general». Noen annen militær stilling fikk han ikke.

Etter krigen

Etter krigen ble von Falkenhorst dømt til døden av en britisk militærdomstol i Tyskland for å ha overlatt britiske kommando-soldater til Gestapo, som tok livet av dem. Han ble benådet til 20 års fengsel og slapp ut allerede i 1953 på grunn av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • E. H. Stevens (red): Trial of Nikolaus von Falkenhorst, London 1949
  • biografi i R. Wistrich: Wer war wer im Dritten Reich, München 1983
  • C. Zentner og F. Bedürftig: Das Grosse Lexikon des Zweiten Weltkriegs, München 1993
  • A. Lang: biografi i Norsk krigsleksikon, 1995
  • biografi i H. Weiss: Biographisches Lexikon zum Dritten Reich, Frankfurt am Main 1998
  • B. Nøkleby: biografi i NBL2

Etterlatte papirer

  • Bericht und Vernehmung des Generalobersten von Falkenhorst, tatt opp under von Falkenhorsts opphold i Norge september–oktober 1945, Boks FO II/div. 24, Norges Hjemmefrontmuseum, Oslo (trykt utgave 1945)
  • Generaloberst von Falkenhorsts håndskrevne rapport, SIPO/SS/HANDBOOKS, mappe 26, Norges Hjemmefrontmuseum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg