Nikolaus von Falkenhorst

Faktaboks

Født
17. januar 1885
Død
18. juni 1968
Fødested
Breslau
Dødssted
Holzminden
Nikolaus von Falkenhorst
Nikolaus von Falkenhorst av /German Federal Archive. CC BY 3.0

Nikolaus von Falkenhorst var en tysk general, født i Schlesien. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski, men valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911. Han var løytnant på Vestfronten under første verdenskrig. Senere ble han overflyttet til staben i det tyske ekspedisjonskorps i Finland. Han ble generalløytnant i 1937 og utnevnt til kommanderende general for det 21. armékorps under felttoget i Polen i 1939 som startet andre verdenskrig.

I tidsperioden februar til april 1940 overtok von Falkenhorst planleggingen og gjennomføringen av det tyske angrepet på Norge og Danmark og ble deretter den militære sjefen for de tyske styrker i Norge. I juli 1940 ble han generaloberst, og i 1941 ledet han en tid operasjonene i Nord-Finland. Von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

Desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på øst- og vestfronten. I 1946 ble han anklaget ved en britisk militærdomstol (se krigsforbrytere) i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Norsk biografisk leksikon 2. utgave

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg