Nikolaus von Falkenhorst

Faktaboks

Nikolaus von Falkenhorst

Nikolaus Paul von Falkenhorst

opprinnelig etternavn von Jastrębski

Født
17. januar 1885, Breslau, Schlesien (i dag Wrocław, Polen)
Død
18. juni 1968, Holzminden, Tyskland
Nikolaus von Falkenhorst
Av /German Federal Archive.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Nikolaus von Falkenhorst var en tysk general. Han planla og ledet det tyske angrepet på Norge og Danmark under andre verdenskrig, og var den militære sjefen for Wehrmacht i Norge fra april 1940 til desember 1944.

Bakgrunn

Von Falkenhorst ble født i Schlesien, som i dag ligger i Polen. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski, men valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911.

Han var løytnant på Vestfronten under første verdenskrig. Senere ble han overflyttet til staben i det tyske ekspedisjonskorps i Finland. Han ble generalløytnant i 1937 og utnevnt til kommanderende general for det 21. armékorps under felttoget i Polen i 1939 som startet andre verdenskrig.

Andre verdenskrig

I tidsperioden februar til april 1940 overtok von Falkenhorst planleggingen og gjennomføringen av det tyske angrepet på Norge og Danmark og ble deretter den militære sjefen for de tyske styrkene i Norge (Wehrmacht). I juli 1940 ble han generaloberst, og i 1941 ledet han en tid operasjonene i Nord-Finland. Von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

I desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på vest- og østfronten. I 1946 ble han anklaget ved en britisk militærdomstol (se krigsforbrytere) i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg