Nikolaus von Falkenhorst

Faktaboks

Nikolaus von Falkenhorst

Nikolaus Paul von Falkenhorst

opprinnelig etternavn von Jastrębski

født:
17. januar 1885, Breslau, Schlesien (i dag Wrocław, Polen)
død:
18. juni 1968, Holzminden, Tyskland
Nikolaus von Falkenhorst
Av /German Federal Archive.
Lisens: CC BY 3.0

Nikolaus von Falkenhorst var en tysk general. Han planla og ledet det tyske angrepet på Norge og Danmark under andre verdenskrig, og var den militære sjefen for Wehrmacht i Norge fra april 1940 til desember 1944.

Bakgrunn

Von Falkenhorst ble født i Schlesien, som i dag ligger i Polen. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski, men valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911.

Han var løytnant på Vestfronten under første verdenskrig. Senere ble han overflyttet til staben i det tyske ekspedisjonskorps i Finland. Han ble generalløytnant i 1937 og utnevnt til kommanderende general for det 21. armékorps under felttoget i Polen i 1939 som startet andre verdenskrig.

Andre verdenskrig

I tidsperioden februar til april 1940 overtok von Falkenhorst planleggingen og gjennomføringen av det tyske angrepet på Norge og Danmark og ble deretter den militære sjefen for de tyske styrkene i Norge (Wehrmacht). I juli 1940 ble han generaloberst, og i 1941 ledet han en tid operasjonene i Nord-Finland. Von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

I desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på vest- og østfronten. I 1946 ble han anklaget ved en britisk militærdomstol (se krigsforbrytere) i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg