Hauk Aabel

Faktaboks

Hauk Aabel

Hauk Erlendson Aabel

Født
21. april 1869, Førde, Sunnfjord
Død
12. desember 1961, Oslo
Hauk Aabel som Jeppe i Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget (Nationaltheatret, 1928)
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Artikkelstart

Hauk Aabel var en norsk skuespiller. Hans frodige talent ble forent med fin og varm menneskelig forståelse og sørget alltid for at det lå humør og fantasi under de levende karakterskildringene hans.

Aabel debuterte i 1897 på Christiania Theater, og de neste årene var han tilknyttet en rekke forskjellige scener. Med sitt livlige og folkelige østlandske lune ble han snart en av våre mest populære komikere.

Fra 1911 var han en av hovedkreftene ved Nationaltheatret, men i perioden 1920–1921 jobbet han ved Chat Noir, og i fra 1930 til 1931 var han ved Det Nye Teater.

Også på Nationaltheatret spilte han av og til frie og drøye farse- og operettefigurer, som Klinke i Den spanske flue og Tussing i Flaggermusen, men han drev mest med karakterkomedie.

Roller

Mest innsats la Hauk Aabel i stykker av Ludvig Holberg. I en lang rekke roller, men særlig som Oldfux i Den stundesløse og Jeppe i Jeppe på Bjerget, gjorde han Holberg til noe frodig og levende i moderne norsk teater.

Norske karakterroller som pastor Stråmand i Kærlighedens komedie av Henrik Ibsen, bryggermester Jakobsen i En fallit av Bjørnstjerne Bjørnson, Sommerblom i Det lykkelige valg av Nils Kjær og kirketjener Evensen i Den store barnedåpen av Oskar Braaten, gjenskapte han med fin og fantasifull virkelighetssans. Den siste genistreken hans var den grådige oldingen Corbaccio i Ben Jonsons Volpone (1929).

Høsten 1937 feiret Aabel 40 år som skuespiller med å spille Klinke i Den spanske flue, og våren 1938 opptrådte han for siste gang på Nationaltheatret som Oldfux i Holbergs Jacob von Tyboe. Helt til det siste var han fast gjest på Nationaltheatrets 17. mai-matineer.

Man kan fortsatt se den originale spillestilen hans i noen sentrale norske filmer fra 1930-årene: Den store barnedåpen (1931), En glad gutt (1932), Jeppe paa Bjerget (1933), Du har lovet meg en kone (1935) og Ungen (1938).

Hauk Aabel ga ut to memoarbøker: Moro var det lell (1935) og Gode gamle dager (1949). Han var far til Per Aabel og Andreas Aabel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg