Stillbilde av åpningssekvensen til Troll-elgen.
.

Troll-elgen (1926) er en norsk spillefilm i regi av Walter Fyrst. Filmenhører med blant de største publikums- og kritikersuksessene fra siste del av 1920-tallet. Den regnes som et høydepunkt blant norske stumfilmer takket være kamerakjøringen og sin avanserte parallellklipping. Filmens dynamiske stil og bruken av nærbilder skaper en drivende rytme som samsvarte bedre med det internasjonale filmutbudet som ellers preget kinolerretene.

Troll-elgen var i sin tid en av norsk films mest påkostede produksjoner med et budsjett på over 100 000 kroner.

Tryggve Larssen, Bengt Djurberg, Tove Tellback og Harald Stormoen spiller hovedroller. Alf Rød skrev manus basert på romanene Troll-elgen (1921) og Skoggangsmannen (1917) av Mikkjel Fønhus, og foto var ved Ragnar Westfelt. Filmen var Fyrsts debut som regissør.

Handling

Filmen er et sjalusidrama og en kjærlighetshistorie fra et bondesamfunn der naturskildringer og jakten på den sagnomsuste Trollelgen er integrert i en dramatisk fortelling om kjærlighet på tvers av standsskiller.

Husmannsgutten Hans elsker storbondedatteren Ingrid, men storbonden vil gifte henne bort til Gunnar. Den eneste muligheten han har til å vinne Ingrid, er ved å skyte Trollelgen. Da blir Ingrid hans, for det har storbonden lovet.

Versjon med lyd

I 2017 tok filmregissør og -produsent Kalle Fürst initiativet til å lage en ny versjon av Troll-elgen med lyd. Folkrock-bandet Staut bidro i tillegg med spesialskrevet musikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fønhus, Mikkjel, Skoggangsmannen (1917), Aschehoug
  • Fønhus, Mikkjel, Troll-elgen (1921), Aschehoug

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg