åpnet i Oslo i 1929 med formål å støtte nyere norsk dramatikk. Ideen utgikk fra forfatterkretser allerede i 1910, men først i 1918 ble A/S Det Nye Teater stiftet på initiativ av Johan Bojer og Peter Egge.

Teatret kjøpte i 1924 en eiendom i Rosenkrantz gate, og et teaterhus ble tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Jens Gram Dunker. En rekke av landets betydeligste scenekunstnere ble ansatt.

Under Ingolf Schanches ledelse (1929–31) åpnet Det Nye Teater med Hamsuns trilogi. Av instruktører satte især Gyda Christensen preg på teatret. Virksomheten vekslet mellom perioder med betydelig norsk og utenlandsk dramatikk i briljant fremførelse til mer likegyldige sesonger.

I 1937 ble driften overtatt av et nytt selskap, A/S Scenekunst, stadig under det opprinnelige navnet. Det Nye Teater opphørte som selvstendig drevet teater i 1959 da dette teatret og Folketeatret gikk sammen i Oslo Nye Teater.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 5 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.