Det Nye Teater

Det Nye Teater i Rosenkrantz gate. Foto fra 1959, samme år som teateret endret navn til Oslo Nye Teater etter sammenslåing med Folketeateret.
Av /Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Det Nye Teater, åpnet i Oslo i 1929 med formål å støtte nyere norsk dramatikk. Ideen utgikk fra forfatterkretser allerede i 1910, men først i 1918 ble A/S Det Nye Teater stiftet på initiativ av Johan Bojer og Peter Egge.

Teatret kjøpte i 1924 en eiendom i Rosenkrantz gate, og et teaterhus ble tegnet av arkitektene Gudolf Blakstad og Jens Gram Dunker. En rekke av landets betydeligste scenekunstnere ble ansatt.

Under Ingolf Schanches ledelse (1929–31) åpnet Det Nye Teater med Hamsuns trilogi. Av instruktører satte især Gyda Christensen preg på teatret. Virksomheten vekslet mellom perioder med betydelig norsk og utenlandsk dramatikk i briljant fremførelse til mer likegyldige sesonger.

I 1937 ble driften overtatt av et nytt selskap, A/S Scenekunst, stadig under det opprinnelige navnet. Det Nye Teater opphørte som selvstendig drevet teater i 1959 da dette teatret og Folketeatret gikk sammen i Oslo Nye Teater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg