Gerd Albrecht

Faktaboks

Gerd Albrecht
Uttale
ˈalbrecht
Født
19. juli 1935, Essen, Tyskland
Død
2. februar 2014, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Gerd Albrecht var en tysk dirigent, en av de mest profilerte i sin generasjon. Han huskes blant annet fra ledende stillinger ved Deutsche Oper i Berlin og den statlige operaen i Hamburg.

Albrecht hadde et stort engasjement for sjeldent oppført repertoar, særlig fra romantikken, og for samtidskomponister. Han var aktiv som gjestedirigent ved mange av ledende orkestrene i Europa og gjestet Oslo-Filharmonien ved flere anledninger.

Bakgrunn

Albrecht var født og oppvokst i Essen. Faren var musikkviteren Hans Albrecht. Albrecht studerte først ved høyskolen i Kiel og deretter i Hamburg, hvor han hadde dirgenten Wilhelm Brückner-Rüggeberg som lærer.

Karriere

Albrecht vant førsteprisen ved den internasjonale konkurransen for unge dirigenter i Besançon i 1957 (Concours International de jeunes chefs d’orchestre de Besançon). Han ble engasjert som repetitør ved operaen i Stuttgart og ble så kapellmester ved operaen i Mainz.

I 1963 ble Albrecht utnevnt til generalmusikkdirektør i Lübeck. Han var da 28 år gammel og den yngste som hadde en slik stilling i Tyskland. Han gikk videre til den tilsvarende stillingen i Kassel i 1966–1972.

Fra 1972 var Albrecht engasjert som førstedirigent ved Deutsche Oper i Berlin. Han var sjefdirigent for Tonhalle-orkesteret i Zürich 1975–1980. Etter noen år som frilanser ble han musikksjef ved Staatsoper Hamburg i 1988–1997.

I disse årene dirigerte Albrecht en rekke verker av samtidskomponister, som Rolf Liebermann, György Ligeti, Hans Werner Henze og Alfred Schnittke. Mye oppmerksomhet fikk uroppførelsen av Shakespeare-operaen Lear av Aribert Reimann i München i 1978.

Albrecht var sjefdirigent for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester i 1993–1996. Her var han den første sjefdirigenten som ikke var tsjekkisk, og dette ble en kilde til konflikt. Han havnet blant annet i en offentlig feide med Václav Havel. Albrecht trakk seg fra stillingen og ble avløst av tsjekkeren Jiri Bělohlávek.

Albrecht var førstedirigent for Yomiuri Nippon Symfoniorkester i Tokyo i 1998–2007, og her fikk han en honorær stilling ved sin avgang. Han var sjefdirigent for Danmarks Radios Symfoniorkester i 1999–2004 og ledet dette orkestre på turneer, blant annet med Leif Ove Andsnes som solist.

Albrecht var gjestedirigent ved flere av de ledende symfoniorkestrene. Han gjestet Oslo-Filharmonien i 1969, 1970, 1980 og 2001 med verker av blant andre Carl Nielsen og Hans Werner Henze på programmet, foruten symfonier av Johannes Brahms og Antonín Dvořák. I 1980 ledet han en konsertant fremførelse av operaen Alceste av Christoph Willibald Gluck med Ingrid Bjoner i tittelrollen.

Innspillinger

Albrecht gjorde en rekke innspillinger og i tillegg er opptak av mange operaforestillinger gjort tilgjengelig. Dette gjelder ikke minst de mange forestillingene han ledet av repertoar som ble undertrykt under nazismen, med operaer av komponister som Alexander von Zemlinsky, Franz Schreker, Viktor Ullmann og Ernst Krenek.

Også mange opptak av sjeldne operaer, blant annet av Antonín Dvořák foruten verker som Trojanerne av Hector Berlioz og Jødinnen av Fromental Halévy, er utgitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg