Legalitetsprinsippet er det strafferettslige prinsippet om at ingen kan dømmes uten lov eller fengsles uten dom, samt at ingen lov kan gis tilbakevirkende kraft. Prinsippet er fastslått i Grunnlovens §§ 96 og 97 og dessuten lovfestet i straffeloven § 14.

Faktaboks

Uttale
legalitˈetsprinsipp
Etymologi
av legal
Også kjent som

nullum crimen sine lege

Lovprinsippet

Det at ingen kan dømmes uten lov kalles også lovprinsippet. Prinsippet innebærer at det må finnes en skreven lovregel som sier at en handling er straffbar, for at noen skal kunne straffes for handlingen.

  • Les mer om lovprinsippet

Menneskerettigheter

Legalitetsprinsippet har også anvendelse langt ut over Norges grenser, og er beskyttet av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), artikkel 7. Prinsippet er kjent fra det latinske begrepet nullum crimen sine lege.

Bakgrunn

Prinsippet er et utslag av kravet om at borgerne skal kunne forutse sin rettsstilling ved å gjøre seg kjent med lovverket og domstolenes fortolkning av dette, og ikke risikere å bli rammet av en tilfeldig og ny lovforståelse uten at dette er bestemt av Stortinget og bekjentgjort på tilstrekkelig måte.

I Norge er kravet at nye lover og forskrifter kunngjøres før de trer i kraft, og det skjer gjennom offentliggjøring på Lovdata.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg