kutlinger

I Norge finnes 12 arter, tre i store tettheter nær land, andre mer pelagiske. Bildet,tangkutling. av . CC BY SA 3.0

Kutlinger er en benfiskfamilie i ordenen piggfinnefisker. Det er en av de største fiskefamiliene med ca. 1900 arter.

Faktaboks

Også kjent som
Gobiidae

De fleste artene er små, og «verdens minste» fisk, Pandaka pygmaea, fra Filippinene hører til kutlingene, men det er også arter som kan bli store, som Gobioides broussonnetii.

De fleste artene lever i sjøen, mens noen arter lever i brakk- og ferskvann. Slamkryperne er en slekt kutlinger som oppholder seg en del på land. Kutlingene er utbredt over nesten hele kloden.

I Norge finnes 12 arter. Tre arter finnes i store tettheter nær land, andre mer pelagiske.

Beskrivelse

De har to ryggfinner, en kort og med piggstråler (myke i spissen), og en med myke stråler. Bukfinnene sammenvokste til et kremmerhus, som en sugeskive.

Formering

Kutlingene fester sine pæreformede egg til steiner, under muslingskall og lignende på bunnen. Hannen vokter eggene til de er klekket. Ungene lever en kort tid pelagisk, før de søker til bunnen. Flere arter blir bare ett år.

Variasjon

Til kutlingene hører «verdens minste» fisk, Pandaka pygmaea, fra Filippinene, forplantningsdyktig bare 6 mm lang.

Slamkryperne (Periophthalmus) lever amfibisk i mudder. De har øyne tilpasset luftsyn. Brystfinnene har svært muskuløs basis, og de fungerer som ben på land. Ved hjelp av slag med halen kan de sprette bortover på land.

Akvariefisk

Som ferskvannsakvariefisk kjennes best slektene Brachygobius (med humlefisk), Gobius og Stigmatogobius. En rekke marine arter holdes i saltvannsakvarier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg