Rødflekket kutling, Thorogobius ephippiatus. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kutlinger

Tangkutling er en av 13 kutlingarter i Norge.
Tangkutling.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kutlinger er en familie av fisker. Dette er en av de største fiskefamiliene med godt over 1900 arter. Kutlingene hører til ordenen kutlingfisker.

Faktaboks

Også kjent som

Gobiidae, kutlingfamilien

De fleste artene lever i sjøen, mens noen arter lever i brakk- og ferskvann. Slamkryperne er en slekt kutlinger som også oppholder seg en del på land. Kutlingene er utbredt over nesten hele kloden.

I Norge er det registrert 13 arter. Noen av disse er meget tallrike. I tillegg til de 13 kjente artene så er arten svartmunnet kutling på sterk spredning i Europa, blant annet i Sverige. Denne arten regnes som en dørstokkart, en art som Artsdatabanken regner med at vi snart vil se i Norge også.

Beskrivelse

Egg av ulkekutling. Utviklingen har kommet så langt at øynene er godt synlige inne i de gjennomsktige eggene.

Kutling-egg
Av /Ocean Photo.
Lisens: CC BY 4.0

Kutlingene har to ryggfinner, en kort og med piggstråler (myke i spissen), og en med myke stråler. Bukfinnene er sammenvokste til et kremmerhus; disse sammenvokste bukfinnene fungerer som en sugeskive som gjør at kutlingene kan feste seg til stein og andre faste strukturer.

De fleste kutlingartene er små, blant annet er en av verdens minste fisker, Pandaka pygmaea, en kutling. Denne arten har en maksimumstørrelse på rundt 11 mm. Noen arter kan bli store, som Gobioides broussonnetii kan bli ca 55 cm lang.

Formering

Kutlingene fester sine pæreformede egg til steiner, under muslingskall og lignende på bunnen. Mange kutlinger bygger også ulike former for reir. Hannen vokter eggene til de er klekket. Ungene lever en kort tid pelagisk, før de søker til bunnen. Flere arter blir bare ett år.

Arter i Norge

Spisshalet kutling.
Av /Ocean Photo.
Lisens: CC BY 4.0

Slamkryperne

Slamkryper av arten Periophthalmus septemradiatus i Thailand.
Periophthalmus septemradiatus
Av /Shutterstock.

Slamkryperne (Periophthalmus) er kutlinger som lever amfibisk i mudder. De har øyne tilpasset luftsyn. Brystfinnene har svært muskuløs basis, og de fungerer som ben på land. Ved hjelp av slag med halen kan de sprette bortover på land.

Akvariefisk

Mange kutlinger er vanlig å ha i akvarium. Som ferskvannsakvariefisk kjennes best slektene Brachygobius (med humlefisk), Gobius og Stigmatogobius. En rekke marine arter holdes også i saltvannsakvarier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg