Kutlinger er en benfiskfamilie i ordenen piggfinnefisker. Det er en av de største fiskefamiliene med ca. 1900 arter. 

De fleste artene er små, og «verdens minste» fisk, Pandaka pygmaea, fra Filippinene hører til kutlingene, men det er også arter som kan bli store, som Gobioides broussonnetii.

De fleste artene lever i sjøen, mens noen arter lever i brakk- og ferskvann. Slamkryperne er en slekt kutlinger som oppholder seg en del på land. Kutlingene er utbredt over nesten hele kloden. 

I Norge finnes 12 arter. Tre arter finnes i store tettheter nær land, andre mer pelagiske.

De har to ryggfinner, en kort og med piggstråler (myke i spissen), og en med myke stråler. Bukfinnene sammenvokste til et kremmerhus, som en sugeskive. 

Kutlingene fester sine pæreformede egg til steiner, under muslingskall og lignende på bunnen. Hannen vokter eggene til de er klekket. Ungene lever en kort tid pelagisk, før de søker til bunnen. Flere arter blir bare ett år.

Variasjon

Til kutlingene hører «verdens minste» fisk, Pandaka pygmaea, fra Filippinene, forplantningsdyktig bare 6 mm lang.

Slamkryperne (Periophthalmus) lever amfibisk i mudder. De har øyne tilpasset luftsyn. Brystfinnene har svært muskuløs basis, og de fungerer som ben på land. Ved hjelp av slag med halen kan de sprette bortover på land. 

Som ferskvannsakvariefisk kjennes best slektene Brachygobius (med humlefisk), Gobius og Stigmatogobius. En rekke marine arter holdes i saltvannsakvarier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.