Tangkutling.
Tangkutling er en av 13 kutlingarter i Norge.
Tangkutling.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kutlinger er en familie av fisker. Dette er en av de største fiskefamiliene med godt over 1950 arter. Kutlingene hører til ordenen kutlingfisker.

Faktaboks

Også kjent som
kutlingfamilien

De fleste artene lever i havet, mens noen arter lever i brakkvann og ferskvann. Slamkryperne er en slekt kutlinger som også oppholder seg en del på land. Kutlingene er utbredt over nesten hele Jorden.

I Norge er det registrert 13 arter. Noen av disse er meget tallrike. Kunnskapen om mange av artene er mangelfull. Det er også trolig at det finnes flere arter i norske farvann som ikke er registrert enda. Dette skyldes at artene er små og ofte har en spesiell biologi som gjør at de ikke fanges i tradisjonelle redskap.

I tillegg til de 13 kjente artene er arten svartmunnet kutling på sterk spredning i Europa, blant annet i Sverige. Denne arten regnes som en dørstokkart, en art som Artsdatabanken regner med at snart vil finnes i Norge også.

Beskrivelse

Kutling-egg

Egg av ulkekutling. Utviklingen har kommet så langt at øynene er godt synlige inne i de gjennomsktige eggene.

Kutling-egg
Av /Ocean Photo.
Lisens: CC BY 4.0

Kutlingene har to ryggfinner, en kort og med piggstråler (myke i spissen), og en med myke stråler. Bukfinnene er sammenvokste til et kremmerhus; disse sammenvokste bukfinnene fungerer som en sugeskive som gjør at kutlingene kan feste seg til stein og andre faste strukturer.

De fleste kutlingartene er små, blant annet er en av verdens minste fisker, Pandaka pygmaea, en kutling. Denne arten har en maksimumstørrelse på rundt 11 millimeter. Noen arter kan bli store, for eksempel kan Gobioides broussonnetii bli ca 55 centimeter lang.

Formering

Kutlingene fester sine pæreformede egg til steiner, under muslingskall og lignende på bunnen. Mange kutlinger bygger også ulike former for reir. Hannen vokter eggene til de er klekket. Ungene lever en kort tid pelagisk, før de søker til bunnen. Flere arter blir bare ett år.

Arter i Norge

Spisshalet kutling
Spisshalet kutling.
Av /Ocean Photo.
Lisens: CC BY 4.0

Slamkryperne

Periophthalmus septemradiatus
Slamkryper av arten Periophthalmus septemradiatus i Thailand.
Periophthalmus septemradiatus
Av /Shutterstock.

Slamkryperne (Periophthalmus) er kutlinger som lever amfibisk i mudder. De har øyne tilpasset syn i luft. Brystfinnene har svært muskuløs basis, og de fungerer som ben på land. Ved hjelp av slag med halen kan de sprette bortover på land.

Akvariefisk

Mange kutlinger er vanlig å ha i akvarium. Som ferskvannsakvariefisk kjennes best slektene Brachygobius (med humlefisk), Gobius og Stigmatogobius. En rekke marine arter holdes også i saltvannsakvarier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

kutlinger
Gobiidae
Artsdatabanken-ID
43141
GBIF-ID
4274

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg