Fredriksvern, tidl. orlogsverft og marinestasjon

Fredriksvern.

SNL. Begrenset gjenbruk

I bakgrunnen vakt og kommandantbolig, t.v. verkstedbygning.

SNL. Begrenset gjenbruk

Fredriksvern ligger i Stavern, Vestfold, og ble anlagt på kongelig ordre 1750 under navn av Fredriksværn Værft for bygging av galeier. Til beskyttelse ble anlagt voll, citadell og seks batterier mot sjøsiden, mot landsiden ble det 1788–90 bygd tre blokkhus. Fredriksvern var hovedstasjon for Marinen frem til 1850, da verftet ble flyttet til Karljohansvern i Horten, som 1818 var valgt til ny hovedstasjon. I 1816 ble det bestemt å opprette en norsk sjøkrigsskole, Søcadet-Institut, i Fredriksvern. Den åpnet 1817 og lå her til den 1864 ble flyttet til Horten.

Nedlagt som marinestasjon og anleggene overtatt av Hæren 1896. Anlegget ble brukt som øvingsplass for Krigsskolen inntil Luftvernregimentet overtok i 1934. Tyskerne bygde et kystbatteri ved Rakke og hadde forlegning i Stavern 1940–45. I 1946 overtok Luftvernartilleriet igjen anleggene, som ble utvidet til skolesenter for Luftforsvaret. Luftforsvarets skolesenter ble nedlagt i 2002.

I dag forvaltes anlegget av Forsvarsbygg ved Nasjonale Festningsverk. Blant flere virksomheter på Fredriksvern finnes Justissektorens kurs- og øvingssenter, Sjøheimevernet og Redningsselskapet. Det er etablert flere gallerier og museer på området.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.