Et blokkhus av tre med batteri og palisader var bygd på den lille holmen under Gyldenløvefeiden i 1677. Dette anlegget ble neppe vedlikeholdt etter fredsslutningen i 1679. Blokkhuset ble imidlertid videreført som et befestet fort som ble påbegynt i 1686 eller 1687. Etter et par års bygging fikk fortet kommandant og garnison i 1689.
Under Den store nordiske krig i 1700–1720 ble Stavern (og Larvik) en av de viktigste basene for norsk-danske krigsskip og utgangspunkt for postforbindelsen med Danmark. Sjøhelten Peter Wessel Tordenskiolds navn er følgelig nært knyttet til Stavern fort.
Etter Den store nordiske krig forfalt fortet raskt. Likevel ble det bevilget penger til å bygge ny kommandantbolig (den tredje i løpet av bare cirka 50 år) tidlig på 1740-tallet. Fortet ble i 1751 innlemmet i det nyanlagte Fredriksvern verft og fra da av kalt Citadellet. Innlemmelsen førte til en kraftig styrking og fornyelse av anlegget i årene som fulgte, med omfattende ombygging og modernisering. Blant annet ble det oppført helt nye vollmurer. Fortet mistet sin selvstendige operative stilling, men ble til gjengjeld en svært viktig del av Fredriksverns totalforsvar.
Da Fredriksvern utover på 1800-tallet mistet sin betydning som base for den norske sjøkrigsflåten, mistet også Citadellet sin militære betydning og gikk på ny inn i en forfallsperiode. Da Fredriksvern ble nedlagt som flåtebase, ble Citadelløya militært sett helt irrelevant.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.