Faktaboks

Folkets parti FNB

FNB

tidligere: Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB)

Offisielt navn
FOLKETS PARTI
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Stavanger
Stiftet
12.12.2014
Daglig leder
Hanne-Kristin Haskel (generalsekretær)
Styreleder
Cecilie Lyngby (partileder)
FNBs logo.
.

Folkets parti FNB er et norsk politisk parti stiftet i 2014. Inntil navneskiftet i 2022 het partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). Cesilie Tveit er interim partileder fra høsten 2023 og fram til landsmøtet i 2024.

Ved stortingsvalget 2021 fikk partiet cirka 3 400 stemmer (0,1 prosent).

Politikk

Folkets parti FNB arbeider primært for å redusere bompengesatsene og i neste omgang for å fjerne bompengestasjonene. Partiet har også programfestet å redusere eller avskaffe en rekke avgifter og skatter. Det vil blant annet avskaffe eiendomsskatten og redusere merverdiavgiften på matvarer og andre husholdningsartikler. Partiet vil også fjerne de ulike fordeler som er tillagt elbiler. Det ønsker dessuten fritt sykehusvalg, og vil at EØS-avtalen skal reforhandles.

Historikk

Folkeaksjonen nei til mer bompenger ble stiftet i Stavanger i 2014 i protest mot bompengepakken i distriktet. I kommunestyrevalget 2015 fikk partiet 4,2 prosent oppslutning i Stavanger og tre representanter innvalgt til kommunestyret.

Fire år senere, i kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2019, fikk FNB sitt store gjennombrudd da det stilte liste i elleve kommuner og fikk i alt 2,4 prosent oppslutning. Partiet fikk blant annet 16,9 prosent i Bergen og ble tredje største parti med elleve representanter i bystyret. I Oslo fikk det 5,8 prosent. I Alver kommune (tidligere Lindås, Meland og Radøy) ble FNB størst med 22,1 prosent oppslutning. Partiet stilte også liste ved fylkestingsvalget i de fire fylkene Rogaland, Vestland, Vestfold og Telemark, og Viken.

Nasjonalt har FNB slitt med å slå gjennom, og i stortingsvalget 2021 fikk partiet bare 3 400 stemmer (0,1 prosent).

Siden suksessen i 2019 har FNB ved flere anledninger vært preget av indre motsetninger, splittelse, utmeldinger og rettslig oppgjør. I Oslo har det blant annet vært strid om retten til partinavnet, og i Vestland endte uenighet om organisasjonsprinsipper med at et helt lokallag brøt med partiet.

I 2020 ble det også lederstrid nasjonalt, da Cecilie Lyngby fra Oslo ønsket å overta ledervervet fra Frode Myrhol fra Stavanger. Konflikten endte i et landsmøtekompromiss der de to ble valgt til likestilte partiledere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Folkets parti FNB
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.920 Partipolitiske organisasjoner

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg