Eyvind Hellstrøm er en norsk kokk, kokebokforfatter og programleder. Han var i 27 år sjefskokk og medeier ved restaurant Bagatelle i Oslo, som var den første restauranten i Norge til å motta to stjerner i restaurantguiden Guide Michelin.

Karriere

Eivind Hellstrøm var kokkelærling ved Grand Hotel i Oslo. Han jobbet senere ved Tre kokker i Oslo og en periode i Frankrike og Sveits før han i 1980 begynte ved Norsk hotellfagskole i Stavanger. I 1989 var han Norges representant i det uoffisielle verdensmesterskapet for enkeltkokker, Bocuse d´Or i Lyon i Frankrike, hvor han endte på 5. plass. Han har siden 1993 vært en del av juryen i Bocuse d´Or og president for Bocuse d´Or Norge. I 1998 mottok han Oslo bys kunstnerpris, og i 2007 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St Olavs Orden, samt ridder av den franske Æreslegionen for sitt arbeid for å fremme kokekunst nasjonalt og internasjonalt.

Bagatelle

I 1982 overtok han restaurant Bagatelle sammen med Ole Petter Rostad, og ble for sin innsats der kåret til Årets kjøkkensjef i 1983. Bagatelle ble i 1986 tildelt en stjerne i restaurantguiden Guide Michelin og ble i 1993 den første restauranten i Norge til å motta stjerne nummer to. Restauranten mistet i 2008 en av stjernene, men fikk den tilbake i 2009. Etter langvarige uoverensstemmelser med hovedaksjonær Christen Sveaas sa Eyvind Hellstrøm i 2009 opp sin stilling ved Bagatelle og fikk følge av samtlige ansatte.

Bøker og tv-programmer

Eyvind Hellstrøm har gitt ut en rekke mat- og kokebøker, både alene og i samarbeid med blant annet Ingrid Espelid Hovig, Anne Kat. Hærland og sin bror, Jan Hellstrøm. Han har også lansert produkter under merkevaren «Hellstrøm», deriblant akevitt, kjøkkenutstyr, glass og serveringsklare retter. Siden 2008 har han ledet programseriene Hellstrøm rydder opp, Hellstrøm rydder opp – hjemme, Hellstrøm inviterer  og Hellstrøms mesterkokk TV 3 og vant under Gullruten i 2009 kategorien Beste mannlige programleder. Sammen med Jan Vardøen og Tom Victor Gausdal utgjorde han i 2010 juryen i første sesong av den norske utgaven av Masterchef.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 21.11.2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske restauranter og kokker

Charlotte Hidle

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.