Faktaboks

Terje Ness
Født
7. april 1968, Førde
Terje Ness
Terje Ness (i midten) gratuleres av Norges jurypresident Eyvind Hellstrøm (til høyre) med gullmedalje i Bocuse d'Or 27. januar 1999. Til venstre står Paul Bocuse.
Terje Ness
Av /Reuters/Scanpix.

Terje Ness er en norsk kokk som i 1999 vant det internasjonale kokkemesterskapet Bocuse d'Or. Som den første i verden vant han i konkurranse med Frankrikes deltaker. Etter Ness’ seier endret Bocuse d’Or reglene. Frankrikes deltaker hadde vunnet gull hver gang Frankrike deltok, og fra 2001 deltok Frankrike i hvert mesterskap.

Fra lærling til verdens beste

Terje Ness og Odd Ivar Solvold som dommere i Årets kokk 2013
Terje Ness
Terje Ness og Odd Ivar Solvold som dommere i Årets kokk 2013
Lisens: CC BY SA 3.0

Ness har sin utdanning fra Stryn videregående skole og Førde husstellfagskole. Han gikk i lære ved Sunnfjord Hotell fra 1987. Ness deltok i «Taste of Canada», det uoffisielle verdensmesterskap for lærlinger i kokkefag, der han fikk en sølvmedalje. I 1989 fikk han fagbrev, 21 år gammel.

Fra 1989 arbeidet han som kokk ved Hallingstuene på Geilo under Frode Aga og på Hemsedal Hotell.

Under militærtjeneste arbeidet han ved Jans mat- og vinhus, og deretter ved Gastronomisk institutt i Stavanger.

I 1993 begynte han ved Eyvind Hellstrøms Bagatelle, og var kjøkkensjef der i perioden 1997–2000.

Oro

Etter gullmedaljen i 1999 åpnet han i 2000 restauranten Oro i Tordenskiolds gate, like ved Oslo rådhus. På eiersiden var også fotografen Bengt Wilson og Lars Erik Underthun. Oro hadde en stjerne Michelinguiden i årene 2002–2005.

I 2005 åpnet Terje Ness Haga restaurant i Bærum, som han selv eide og drev. Restauranten hadde en stjerne i Michelinguiden i årene 2008–2010, og var den første restauranten utenfor Oslo som fikk en stjerne.

Etter noen få års drift tok Terje Ness et oppgjør med den autoritære personalpolitikken og la vekt på ansattes trivsel og arbeidsvilkår.

I 2009 åpnet Ness Oro Bar & Grill i Oros lokaler. Restauranten ble fornyet og utvidet i årene fram til 2014, da den holdt stengt et års tid. Restauranten fikk Michelinguidens Bib Gourmand i 2010. I august 2015 åpnet Oro, som den første uken hadde gjestekokker fra Bagatell, og Eyvind Hellstrøm var blant gjestekokkene. Oro stengte dørene for godt i 2016.

Alfred og Onda

Terje Ness ved åpning av restauranten Alfred
Terje Ness ved åpning av restauranten Alfred
Lisens: CC BY SA 3.0

I 2010 åpnet Terje Ness og Rune Pal restaurantene Brasserie Blanche i Homansbyen og Alfred i Nobel fredssenter. I 2011 åpnet de Onda. Det karakteristiske huset inneholdt fire restauranter, men prosjektet ble aldri helt det som Ness og Pal hadde planlagt.

Media

Han gav ut kokeboka Terjes kjøkken – Mat fra en verdensmester i 2003. I tillegg har han egne avsnitt i kokebøker som MIN MAT, sammen med andre elitekokker.

Han har vært med i flere matprogrammer på TV, og var i tre sesonger mentor i programmet Barnas RestaurantNRK-Super i de tre sesongene 2013-2015.

I 2013 etablerte Ness selskapet Restaurant Tjenester, og fra 2016 har det vært hans eneste virksomhet. Her tilbyr han catering, ikke minst i form av kokker og servitører som tilbereder og serverer mat hjemme hos kunden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg